W ciągu tygodnia cena spadła o połowę. Młode ziemniaki tanieją z dnia na dzień. A ile kosztują inne warzywa? CENY
W ziemniakach możemy teraz przebierać i wybierać, które nam najlepiej smakują. Są importowane, wczesne, greckie, młode i bardzo młode polskie, oraz stare również krajowej produkcji. A ceny zmieniają się błyskawicznie.
Jeszcze w zeszłym tygodniu młode polskie ziemniaki można było kupić za 10 zł/kg - były drogie jak cytrusy, dwa razy droższe od bananów. Cena jednak zaczęła błyskawicznie spadać, szczególnie na targowiskach. Wczoraj na Zielonym Rynku za kilogram młodych, polskich ziemniaków gatunku irga, trzeba było zapłacić od 2 do 5 złotych.
Te najtańsze, to najmniejsze, wielkości orzecha włoskiego i tak delikatne, że można je ugotować bez obierania skórki lub upiec na grillu. Większe, również młode, irgi, kosztowały od 3,50 zł do 5 zł. Można je było pomylić z ziemniakami greckimi, bo i cena podobna i wielkość miały taką samą. Dlatego mniej zorientowani klienci pytali, czy aby dostają krajowe.
ZOBACZ CENY INNYCH WARZYW I OWOCÓW