Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uważajcie na kanie! Nimi też można się zatruć!

(ls)
Janusz Kubik
Trzy osoby przebywają na oddziale toksykologii Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi i dochodzą do siebie po zjedzeniu czubajek kani. Grzyby te, choć jadalne, spowodowały u nich silny nieżyt jelitowo-żołądkowy.

Gdzie na grzyby w Łódzkiem? Grzybobranie w okolicach Łodzi- polecane miejsca

– Pacjenci mieli objawy zatrucia, czyli ból głowy, brzucha, biegunkę i nudności – mówi prof. Anna Krakowiak, szefowa oddziału toksykologii. Jak tłumaczy prof. Krakowiak, na kłopoty po zjedzeniu grzybów najbardziej narażone są osoby po 50.
roku życia, które już cierpią na schorzenia żołądkowo-jelitowe. Nie oznacza to jednak, że osoba młoda może bez ograniczeń zajadać się grzybami.

Grzyby. Muchomor sromotnikowy i kania - różnice. Jak odróżnić muchomora i kanię

– W ciągu ostatnich dwóch tygodniu, odkąd rozpoczął się sezon grzybobrania, na oddział trafiło także kilku młodych pacjentów z objawami zatrucia grzybami. W większości przypadków były to kanie – dodaje prof. Krakowiak. – P a c j e n c i opuszczają instytut zwykle po trzech dniach.
Grzybiarze oraz osoby, które kupują grzyby na targowiskach, mogą skorzystać z bezpłatnych porad grzyboznawcy w
Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 194.
Punkt, gdzie grzyby są badane, czynny jest codziennie w godz. 9 – 11.
Ruch jest tam spory, szczególnie po weekendzie.
– Jeden z panów przyniósł jeleniaka sarniego, myśląc, że znalazł truflę –mówi ekspert z PSSE. – Inny – włośniarkę musztardową
i goryczaka żółciowego, które mają w sobie wiele toksyn i mogą prowadzić do ostrych zatruć.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany