Uwaga! Sezon na dynie w pełni. Jedzmy je bo są bardzo zdrowe

    Uwaga! Sezon na dynie w pełni. Jedzmy je bo są bardzo zdrowe

    (JED)

    Express Ilustrowany

    Express Ilustrowany

    Uwaga! Sezon na dynie w pełni. Jedzmy je bo są bardzo zdrowe
    1/4
    przejdź do galerii
    Niedoceniana niegdyś dynia od jakiegoś czasu plasuje się w czołówce ulubionych warzyw łodzian (i nie tylko). Choć można je już kupić niemal przez cały rok (głównie piżmową i hokkaido) to nigdy nie smakuje tak jak właśnie jesienią.
    Pomarańczowe warzywo idealnie nadaje się do gotowania, a w kuchni sprawdza się nie tylko w formie wypieków, czy zupy, ale także na surowo jako składnik sałatek, surówek, koktajli i soków wyciśniętych z twardego miąższu.

    Jeszcze kilka lat temu miłośnicy tego oryginalnego warzywa skazani byli na odmiany olbrzymie, w kolorze łososiowej pomarańczy. Kupowane na wagę głównie na rynku prosto od rolników, którzy uprawiają ją przede wszystkim na paszę dla krów.
    Dynie zyskały na popularności szczególnie za sprawą słynnych kucharzy, którzy z tego niedocenianego warzywa przygotowywali potrawy wyszukane, a do tego zdrowe i smaczne. W sklepach można kupić różne rodzaje dyń od małych na „jeden obiad” po duże, które trzeba od razu przerabiać na dżemy, marynaty, czy kiszonki, bo po rozkrojeniu dynia szybko się psuje. Zaletą ogromnych okazów jest zawartość pestek, które po wysuszeniu sa świetną przekąska.

    Dynia makaronowa, dość rzadko spotykana (na zdjęciu przypomina melona) po upieczeniu w piekarniku jej miąższ przypomina spaghetti dzięki czemu może ona zastąpić ten kaloryczny produkt.Popularne jest zresztą na fali zdrowego żywienia przygotowywanie :makaronu” z twardych warzyw takich jak dynia, cukinia, czy marchewka, seler, pietruszka, które ścina się obieraczką do warzyw na cienkie paski i gotuje na parze. Do tego serwuje się sosy, również mięsne jeśli ktoś nie jest wegetarianinem.
    Dynia jest bardzo zdrowym warzywem warto więc korzystać z jej sezonowych odmian. Jest niskokaloryczna i zawiera naturalny Beta karoten. Kilogram dyni kosztuje od 99 groszy do 2,99 zł. Cena zależy od gatunku warzywa.

    Czytaj treści premium w Expressie Ilustrowanym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (2)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Srałem tam!

    Trollo (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    I dostałem w dynię!


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    mnm

    nmn (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    ja na twoją matkę

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo