Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Upiecz tort na walentynki! Cukiernik Michał Miś poleca [PRZEPIS]

(jed)
Słodki i lekki torcik w kształcie serca z napisem: Kocham Cię!
Słodki i lekki torcik w kształcie serca z napisem: Kocham Cię!
Łódzki cukiernik proponuje proste, ale smaczne i wykwintne ciasto na walentynki. Michał Miś ma serce do słodyczy i cukierniczych wypieków. Odziedziczył je po swoim ojcu i wuju, którzy w 1986 roku otworzyli pierwszą w Łodzi cukiernię Miś.

Od tamtej pory punktów cukierniczych, firmowanych charakterystyczną nazwą, przybywało. Dziś działa ich w Łodzi kilkanaście.

- Cały czas mamy ciasta i wypieki, które łodzianie od lat uwielbiają - mówi łódzki cukiernik. - Łodzianie kochają tradycyjne ciasta, dlatego wciąż przygotowujemy je według starych receptur.

Cukiernie Miś w ofercie mają tzw. nowoczesne słodycze, ale preferują klasykę. Choćby sernik, który pieką w siedmiu rodzajach. Jest sernik tradycyjny, wysoki wiedeński, na ciemnym spodzie, na białym, z owocami. Na drugim miejscu plasuje się jabłecznik oraz pączki i bułki drożdżowe. Z okazji walentynek cukiernicy z firmy Miś przygotowują okolicznościowe smakołyki.

- W tym roku są to głównie torciki w kształcie serc i ciasteczka z dedykacją - mówi pan Michał. - Już od tłustego czwartku klienci pytają nas, co na tę okazję przygotujemy.

Bo przecież w walentynki, święto zakochanych, słodyczy nie może zabraknąć. Z tej okazji cukiernik przygotował też prezent dla Czytelników, czyli tajemny przepis na torcik serce.

Składniki

0,5 l śmietany kremówki

2 żółtka

5 dkg cukru

0,5 dkg żelatyny (namoczonej w wodzie)

esencja smakowa: waniliowa i śmietankowa

5 jajek

30 dkg cukru

0,5 kg mąki pszennej tortowej

wiśnie z kompotu

galaretka wiśniowa

foremka

Przygotowanie

Masa: Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, ubijamy jajka z cukrem i delikatnie mieszając łączymy ze śmietaną, dodajemy esencje, odstawiamy do schłodzenia.

Ciasto biszkopt: Do garnka wbijamy jajka, lekko je podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy, podgrzewając do 30 stopni Celsjusza. Szybko ubijamy, dodajemy mąkę, mieszając delikatnie. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza pieczemy do zrumienienia. Wyjmujemy, studzimy, wycinamy foremką dwa serca. Jedno wkładamy na dno foremki, wylewamy na nie masę śmietanową, układamy wiśnie i przykrywamy drugim płatem biszkoptu. Do szprycy nakładamy masę i robimy ramkę wzdłuż serca. Wylewamy galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu delikatnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy według fantazji. Można wykonać napis „Kocham Cię” z reszty kremu lub udekorować torcik świeżymi różami. Smacznego!

[ZOBACZ TEŻ FILM Magda i Mateusz Gessler zdradzają sekret udanych Walentynek (autor Agencja TVN/x-news)

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Magda i Mateusz Gessler zdradzają sekret udanych Walentynek (autor Agencja TVN/x-news)