Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczą się, pracują i poznają świat. Łódzka młodzież podróżuje w ramach programu Erasmus+ /zdjęcia

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Młodzież łódzkiego Gastronomika w ramach programu Erasmus + odbyła staże zawodowe w Portugalii. Przy okazji dużo zwiedzała i uczyła się języków obcych.
Młodzież łódzkiego Gastronomika w ramach programu Erasmus + odbyła staże zawodowe w Portugalii. Przy okazji dużo zwiedzała i uczyła się języków obcych. ZSG Gastronomik
Grupa młodzieży łódzkiego „Gastronomika” właśnie przyleciała z Portugalii. Druga grupa uczniów tej szkoły niebawem wróci z Hiszpanii. W ramach programu Erasmus+ jego uczestnicy odbywali zagraniczne staże zawodowe w restauracjach i hotelach. Ale to nie wszystko – prócz obowiązków mieli też czas na zwiedzanie, poznawanie języków obcych i nawiązywanie nowych przyjaźni.

Łódzka młodzież podróżuje w ramach programu Erasmus+

Uczą się, pracują i poznają świat
Grupa młodzieży łódzkiego „Gastronomika” właśnie przyleciała z Portugalii. Druga grupa uczniów tej szkoły niebawem wróci z Hiszpanii. W ramach programu Erasmus+ jego uczestnicy odbywali zagraniczne staże zawodowe w restauracjach i hotelach. Ale to nie wszystko – prócz obowiązków mieli też czas na zwiedzanie, poznawanie języków obcych i nawiązywanie nowych przyjaźni.
Na stażu w portugalskich lokalach
- Z 21 uczestnikami spędziliśmy dwa tygodnie w Povoa De Varzim – miejscowości oddalonej około 30 kilometrów od Porto – opowiada Dorota Andrzejewska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych. - Wielu mieszkańców dojeżdża stąd do pracy do Porto, ale też tu wypoczywa nad brzegiem oceanu. Naszą bazą był hostel WE ARE. Młodzież pracowała w restauracjach i hotelach. Pełnią one bardzo ważną rolę w codziennym życiu – wszyscy podczas sjesty popołudniowej przychodzą tu na lunch, lokale są pełne, nikt nie patrzy na zegarek, nie spieszy się. Nasi uczniowie pod kierunkiem szefów kuchni przygotowywali i wydawali posiłki. Ale także – co jest rzeczą normalną w Portugalii – z całą ekipą zasiadali do wspólnego stołu – albo przed albo po obsłudze gości.
- Podobało mi się miasto, bliskość oceanu i panująca tutaj atmosfera, która jest zupełnie inna od tej polskiej – mówił Krzysztof, który staż odbył w restauracji Foz Do Cavado. - Można to zauważyć na przykładzie systemu pracy - nikt nikogo nie popędza, wszyscy są dla siebie mili. Natomiast w samej kuchni zaskoczył mnie brak owoców morza i wszechobecne sosy.

- Rzeczywiście parę rzeczy nas zadziwiło – wspomina Dorota Andrzejewska. - Na przykład ryby – zanim się przyrządzi – są mrożone w morskiej wodzie – podobno wtedy są smaczniejsze. Wszędzie jest mnóstwo suszonego dorsza. To ryba tutaj najpopularniejsza, choć importowana - głównie z Islandii i Norwegii. W kuchni królują też sardynki. Ale nie tylko tam – są wszechobecne w gadżetach i wszelkich detalach – jako symbol Portugalii.

- Portugalia bardziej kojarzyła mi się z zapiekankami i świeżą rybą niż z frytkami oraz kurczakiem, które pochłaniane są tutaj w niesamowitych ilościach – dodał Wiktor, stażysta restauracji Foz Do Cavado i - jak jego kolega - podkreślał niesamowitą otwartość Portugalczyków na obcokrajowców.

- Dzięki temu ja też stałem się bardziej otwarty, a nawiązywanie kontaktów z ludźmi przestało stanowić dla mnie problem – dodał. - No i zobaczyłem, jak prawidłowo organizować sobie czas pracy.

Weekendowe wycieczki

Stażyści docenili też to, że poznali nowe przepisy i receptury. Jedną z nich zgłębili podczas wycieczki do Aveiro, pięknego miasta przy ujściu rzeki Vouga, porównywanego do włoskiej Wenecji. Tam nie tylko popłynęli w rejs gondolą, ale właśnie wzięli udział w warsztatach produkcji ciastek ovos moles. To tradycyjny przysmak – ciasteczko w opłatku z nadzieniem z żółtek z syropem cukrowym.

- Czas na zwiedzanie mieliśmy w dwa weekendy podczas naszego pobytu – wspominają uczestnicy.

Poznali Porto, gdzie popłynęli w rejs po rzece Duero, spacerowali po starym mieście oraz obejrzeli przepiękny dworzec São Bento. Pociągi stamtąd kursują po całej Europie, nawet do Warszawy można dojechać. Odwiedzili Bragę z jej starym miastem, kościół w Bom Jesus do Monte oraz zamek Guimarães. Byli także w Guimaraes – pierwszej historycznej stolicy Portugalii oraz w Fatimie. Ale mieli jeszcze lekcje języka portugalskiego.

- Choć posługiwaliśmy się głównie językiem angielskim, młodzież w pracy starała się używać też poznanych słów portugalskich, a przy okazji – Portugalczycy uczyli się od nas słów polskich – dodaje Dorota Andrzejewska.

Łodzianie dali swoim gospodarzom także namiastkę naszej kuchni – upiekli szarlotkę i ulepili pierogi.

Przebywający wciąż w Hiszpanii uczniowie Gastronomika dziś jeszcze cieszą się urokami tego kraju, a szczególnie Malagi, która jest miejscem ich erasmusowego projektu. Tu odbywają praktyki zawodowe, uczą się języka hiszpańskiego i wypoczywają. Miasto z jego kulturą bardzo im się podoba – zachwycali się krajobrazem z punktu widokowego twierdzy Alcazaba, podziwiali ruiny amfiteatru rzymskiego. Mogli się też nacieszyć smakami Hiszpanii – owoców morza z krewetkami na czele.

Wyjazdy młodzieży Gastronomika odbyły się dzięki temu, że szkoła otrzymała akredytację Erasmusa+ w sektorze Kształcenie i szkolenie zawodowe przyznanemu na lata 2021-2027.

Z możliwości, jakie dają projekty unijne, w tym Erasmus+, korzysta wiele łódzkich szkół każdego typu. Dzięki nim uczniowie, a także kadra pedagogiczna rozwijają swoje zdolności, zainteresowania, odbywają praktyki i staże, uczą się języków obcych. Podróżują i poznają Europę - np. uczniowie Zespołu Szkół Rzemiosła byli w Grecji, a VI LO - w Hiszpanii. Erasmus+ jest programem UE właśnie na rzecz edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu.

od 12 latprzemoc
Wideo

Akcja cyberpolicji z Gdańska: podejrzani oszukali 300 osób

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany