1/13
Jakie kultowe przekąski i dania królowały w PRL-u na każdej...
fot. Fot. NAC

Jakie kultowe przekąski i dania królowały w PRL-u na każdej domówce? Zobaczcie!

2/13
Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. 123 RF

Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
3 duże  marchewki 
1 pietruszka 
1/2 dużego selera 
5 ziemniaków 
4 ogórki kiszone
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
4 łyżki majonezu kieleckiego 
6 jajek ugotowanych na twardo 
1 soczyste jabłko 
1 puszka groszku konserwowego  lub mrożonego 
1 puszka kukurydzy konserwowej 
sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

3/13
Domowy paprykarz szczeciński...
fot. Paweł Epler

Domowy paprykarz szczeciński

Składniki
2 wędzone makrele
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 duże, obrane i wypestkowane pomidory
2 szalotki drobno pokrojone
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 starta marchewka
szklanka dobrej jakości pulpy pomidorowej
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżka masła

Wykonanie
Przygotowanie paprykarza jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucić marchewkę, szalotkę oraz czosnek i lekko przesmażyć. Dodać koncentrat i podgrzewać dwie minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i trochę karmelizował. Dorzucić pomidory i pulpę. Ogrzać i pozwolić, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawić do ostygnięcia. Makrele obrać ze skóry i ości, wrzucić do malaksera i lekko zmiksować. Rybę wymieszać z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawić solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

4/13
Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą...
fot. Stanisław Romek

Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą

Składniki:
250 g śledzi a’la matjas
3 jajka
2 pory
2 jabłka
1/2 puszki kukurydzy
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie
Pory obrać, odciąć końcówki i pokroić na ćwierć plasterki. Pora wrzucić do garnka i lekko posolić. Następnie obrać jabłka, pokroić w kostkę i dorzucić do pora. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do garnka. Na tym etapie dodać majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszać.
Jajka i śledzie pokroić w większe kawałki i dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Finał „Ninja Warrior Polska”. Czeka 200 tys. Łodzianin zdobędzie Górę Midoriyama?

Finał „Ninja Warrior Polska”. Czeka 200 tys. Łodzianin zdobędzie Górę Midoriyama?

Tak dzisiaj wygląda Aleksandra Szwed - prywatne ZDJĘCIA. Wciąż liczy na więcej!

Tak dzisiaj wygląda Aleksandra Szwed - prywatne ZDJĘCIA. Wciąż liczy na więcej!

Siatkarki Grot Budowlanych Łódź chcą zrewanżować się bielszczankom

Siatkarki Grot Budowlanych Łódź chcą zrewanżować się bielszczankom

Zobacz również

Kibice piłkarskiej drużyny  ŁKS długo  czekali na ten moment!

Kibice piłkarskiej drużyny ŁKS długo czekali na ten moment!

Marcin Gortat camp w Łodzi. Koszykarski trening w hali ZDJĘCIA WIDEO

Marcin Gortat camp w Łodzi. Koszykarski trening w hali ZDJĘCIA WIDEO