MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

PKO Gdynia Półmaraton już w sobotę. Objazdy, zamknięcia ulic, utrudnienia w ruchu!

PKO Gdynia Półmaraton już w sobotę. Objazdy, zamknięcia ulic, utrudnienia w ruchu!

Święto strażaków w Jaśle [ZDJĘCIA]

Święto strażaków w Jaśle [ZDJĘCIA]

Polecamy

Piłkarz CSKA Sofia wzmocni Widzew. To 18-krotny reprezentant Bułgarii. Kto odejdzie?

Piłkarz CSKA Sofia wzmocni Widzew. To 18-krotny reprezentant Bułgarii. Kto odejdzie?

Porażka i sukces Polaków w UFC. Masakra w St. Louis i radość w Poroninie [WIDEO]

Porażka i sukces Polaków w UFC. Masakra w St. Louis i radość w Poroninie [WIDEO]

Gra Iga Świątek. Deja vu z Madrytu. Gdzie i o której obejrzeć?

Gra Iga Świątek. Deja vu z Madrytu. Gdzie i o której obejrzeć?