Tygiel Smaków i targi żywności w łódzkiej Atlas Arenie. Najlepsze jedzenie z całego województwa w jednym miejscu! ZDJĘCIA

Wiktor Przygocki
Wiktor Przygocki
fot. Krzysztof Szymczak
Udostępnij:
W łódzkiej Atlas Arenie rozpoczęły się Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej. Przez cały weekend (16-18 września) każdy zainteresowany smakosz będzie mógł spróbować regionalnych wyrobów kulinarnych, przygotowanych przez prawie 150 wystawców z całej Polski. W programie również dużo atrakcji dodatkowych, m.in. kolejna edycja konkursu pt. "Tygiel Smaków". W tym roku najlepszym produktem tradycyjnym w Łódzkiem okazał się baleron sezonowany z Zaborowa (pow. tomaszowski).

Liczne spotkania z ekspertami, degustacje, pokazy kulinarne, a nawet konferencje. Organizatorzy zadbali, żeby na tegorocznych targach nie było nudy. W centrum uwagi jednak - co oczywiste - dużo pysznego jedzenia. Tort twarogowy z Łaska, celtyckie śledzie kiszone czy tradycyjne miody rzemieślnicze z Rokicin - te przykłady to ledwie niewielka część ciekawych produktów spośród wszystkich wystawionych.

- Oprócz warsztatów, pokazów i rozmów, z których wyniesiecie ogromną wiedzę, a także zaczerpniecie mnóstwo inspiracji, zaopatrzycie się u nas w naturalne wyroby takie jak: miody, sery, wędliny, pieczywo, przetwory itd. - zachęcają organizatorzy wydarzenia.

Jak co roku dużym zainteresowaniem cieszył się też "Tygiel Smaków". W 13. edycji konkursu udział wzięło 28 producentów tradycyjnej żywności. Zgłosili 39 produktów w 7 kategoriach. Jurorzy, oceniając produkty, pod uwagę brali nie tylko walory smakowe, ale również wygląd, sposób prezentacji, a także opakowanie danego wyrobu. Jak zdradził twórca mistrzowskiego baleronu, jego produkt dojrzewał ponad 6 miesięcy.

- Baleron przygotowany został według najstarszej metody konserwacji, polegającej wyłącznie na zasoleniu mięsa. Wystarcza ok. dwunastu tygodni, aby był dobry, ale potem z każdym dniem nabiera smaku i jakości. Dlatego właśnie byliśmy cierpliwi - zdradził Daniel Czapnik.

Pozostałe produkty, które triumfowały w swoich kategoriach, to: kiełbasa krakowska sucha z Brzezin, konfitura z ałyczy z okolic Piotrkowa, chleb żytni z kozieradką z powiatu pabianickiego, pierogi z kaszą gryczaną i grzybami z powiatu zgierskiego, kwas chlebowy z żurawiną z okolic Łaska, twaróg z powiatu sieradzkiego, a także miód koniczynowo-lipowy z łódzkiej pasieki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Kolejny krok krok do reparacji dla Polski - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie