1/7
Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach...
fot. carlosgaw/GettyImages

Tych pokarmów nie jedz surowych

Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach nie powinny być spożywane bez wcześniejszej obróbki termicznej? Znajdziesz je na kolejnych zdjęciach.

2/7
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

3/7
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

4/7
NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy...
fot. yelenayemchuk/123RF

Surowe ziemniaki

NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy trawienne, w tym gazy i wzdęcia, a także senność i reakcje skórne. Odpowiedzialne są za to substancje zawarte w surowych warzywach, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne. W szczególności niebezpieczna jest solanina, które występuje głównie w niedojrzałych, zielonych i kiełkujących bulwach. Zatrucie tym związkiem może skończyć się nawet śpiączką.

Co ciekawe, jedzenie surowych, ale dobrze umytych i obranych ziemniaków, może mieć także swoje plusy – są one bogatsze w witaminę C i działającą korzystanie na organizm skrobię oporną. Przed sięgnięciem należy się jednak zastanowić czy te warte jest to podejmowania ryzyka związanego z ciężki zatruciem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Zobacz również

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Radość Wisły, smutek Pogoni. Dekoracja po finale Pucharu Polski

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski