Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tych produktów nie wkładaj do lodówki. Oto LISTA rzeczy, którym szkodzi niska temperatura. Tego nie trzymaj w lodówce

(ls)
Czego nie przechowywać w lodówce?
Czego nie przechowywać w lodówce? Bartłomiej Wutke/polskapresse
Czego nie wolno przechowywać w lodówce? Jakim produktom szkodzi niska temperatura? Zapamiętaj listę produktów, których nie wkładać do lodówki...

Jak zimno jest w lodówce?

Temperatura panująca w lodówce to 5 st. C na środkowej półce. Nieco niżej, temperatura spada- Ponad pojemnikami dla warzyw, na najniższej półce temperatura wynosi 2 st. C Jest to miejsce przeznaczone dla świeżego mięsa i ryb. Ułożenie tych produktów na dole ma dodatkowe znaczenie – zapobiega to skapywaniu z nich treści na inne produkty.

Czego nie trzymać w lodówce? Których produktów nie przechowywać w lodówce?

Wiele produktów w lodówce tracą swą jakość. Są to:

  • Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy- w lodówce tracą swój smak i aromat. Owoce egzotyczne najlepiej trzymać na blacie w koszu wiklinowym. Uwaga! Owoce kiwi jest wyjątkiem-można je przechowywać w lodówce. W lodówce nie powinno się także przechowywać owoców i warzyw dojrzewających.
  • Rośliny strączkowe-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
  • Ziemniaki -w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
  • Papryka-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
  • Miód -nie przechowujemy w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji i ze stanu ciekłego przechodzi w stan stały. Staje się gęsty i twardy. Miód lubi temp. ok. 16 st. C, ale nie lubi światła. Miód szybko wchłania aromat, więc najlepiej go przechowywać z daleka od intensywnych aromatów.
  • Cebula-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
  • Marchew-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
  • Cukinia-w lodówce szybciej zgniją, najlepiej trzymać je w ciemnym, suchym miejscu poza lodówką
  • Ogórki - szybciej się popsują, najlepiej trzymać poza lodówką, w wiklinowym koszu na blacie
  • Pomidory- szybciej się popsują, najlepiej trzymać poza lodówką, w wiklinowym koszu na blacie
  • Chleb i pieczywo -trzymane w lodówce szybciej czerstwieje, w dodatku, gdy będzie ono szczelnie zafoliowane zajdzie pleśnią. Pieczywo należy przechowywać poza lodówką, w pojemniku.
  • Konserwy -nie muszą stać w chłodzie, oczywiście do momentu otwarcia
  • Olej, oliwa-przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany
  • Kawa, herbata
  • Produkty sypkie: Mąkę, kaszę, ryż, groch, a także sól i cukier najlepiej przechowywać poza lodówką w szczelnych pojemnikach - plastikowych lub szklanych.
od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany