Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tych potraw lepiej nie rób na grillu. Oto produkty, których nie wolno grillować [lista]

Kamila Pochowska
Kamila Pochowska
Podobno z grilla wszystko smakuje lepiej! Możliwe, jednak nie wszystkim potrawom służy obróbka w wysokich temperaturach. Niektóre z nich mogą tracić na smaku i wartościach, a także mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co można grillować a czego nie? Szczegóły na następnych slajdach >>>
Podobno z grilla wszystko smakuje lepiej! Możliwe, jednak nie wszystkim potrawom służy obróbka w wysokich temperaturach. Niektóre z nich mogą tracić na smaku i wartościach, a także mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co można grillować a czego nie? Szczegóły na następnych slajdach >>>Luis Quintero/Pexels
Polacy uwielbiają grillować! Pogoda na razie nas rozpieszcza, przez co coraz częściej stawiamy na relaks w ogrodzie. Zastanawiałeś się kiedyś, czy wszystkie produkty można grillować? Otóż nie! Istnieje grupa produktów, którym znacznie nie służy obróbka w wysokich temperaturach! Sprawdź w naszej galerii, które produkty nie nadają się do grillowania.

Te potrawy nie nadają się do grillowania. Im nie służy wysoka temperatura

Polacy uwielbiają grillować, szczególnie latem. Podobno z grilla wszystko smakuje lepiej! Możliwe, jednak nie wszystkim potrawom służy obróbka w wysokich temperaturach. Niektóre z nich mogą tracić na smaku i wartościach, a także mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Co można grillować a czego nie? Szczegóły w naszej galerii!

Czy grillowane potrawy są zdrowsze?
Jak to jest z potrawami z grilla? Czy faktycznie są zdrowe? Zdania dietetyków na ten temat są podzielone. Podczas grillowania mięsa dochodzi do wytwarzania niebezpiecznych dla naszego zdrowia związków. Mowa o PAH HCA, które są związkami rakotwórczymi. Pamiętajmy jednak, że wszystko jest dla ludzi, a zjedzenie grilla w wakacji z pewnością nie zagrozi twojemu życiu i zdrowiu.

Grillując potrawy nie unikniemy wpływu wysokich temperatur na nie. Nie oznacza to, że potrawy z grilla nie mogą być zdrowe. Pieczone przez krótki czas i nie bezpośrednio nad ogniem są bezpieczne dla naszego zdrowia.

Pamiętajmy o higienie! Grilla należy dokładnie mycia po każdym użyciu. Szczególnie powinniśmy przyłożyć się do stanu czystości rusztu. W końcu to na nim układamy jedzenie!

Grillowanie to również zalecana forma przygotowywania żywności dla osób, które się odchudzają. Dietetycy szczególnie zalecają grillować warzywa i ryby, które są sprzymierzeńcami w walce z nadprogramowymi kilogramami. Przygotowane zgodnie z zaleceniami pomogą w osiągnięciu wymarzonej sylwetki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tych potraw lepiej nie rób na grillu. Oto produkty, których nie wolno grillować [lista] - Gazeta Pomorska

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany