Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z długowieczności. Sprawdź, co codziennie znajduje się na ich stołach. Przesuwaj zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Dieta japońska na długowieczność: ryby
Ryby są obowiązkowym elementem diety japońskiej. Sushi, owoce morza, paluszki krabowe, a przede wszystkim tłuste ryby to coś, co często ląduje na talerzach Japończyków. Są źródłem tłuszczów omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą stany zapalne.
Dieta japońska na długowieczność: wodorosty
Wodorosty są bogate w składniki odżywcze. Zawierają żelazo, magnez, wapń, potas, kwas foliowy oraz witaminy A, C, E i B12. W wodorostach znajdziemy też błonnik i przeciwutleniacze. Spożywanie ich obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca, udaru mózgu czy nadciśnienia tętniczego.
Dieta japońska na długowieczność: sfermentowane produkty
Sfermentowana żywność
Fermentacja produktów spożywczych to ważny element w kuchni japońskiej. Przykładem jest choćby pasta miso, która jest produkowana ze sfermentowanej soi. W miso znajdziemy witaminy, sole mineralne i białka. Sfermentowana żywność korzystnie działa na układ pokarmowy, m.in. ograniczając stany zapalne.
Do listy sfermentowanych produktów, które są polecane na długowieczność, poza pastą miso warto dodać tofu czy tempeh.