Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Turecka restauracja na Retkini. Mieszkańcy osiedla zyskają nowy lokal z przysmakami tureckimi. Kiedy otwarcie?

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
W tym miejscu wkrótce otworzy się nowy lokal gastronomiczny.
W tym miejscu wkrótce otworzy się nowy lokal gastronomiczny. Agnieszka Jedlińska
Na Retkini trwają przygotowania do otwarcia nowej resturacji "Cappadocia&taste". Jak wynika z szyldu, który kilka dni temu zawisł nad wejściem do lokalu w menu znajdą się przysmaki tureckie, czyli grillowane mięso na różne sposoby.

Lokal mieści się przy alei Wyszyńskiego 99 w Łodzi. W tej chwili trwa tam remont i przygotowania do otwarcia. Kuchnia turecka znana jest w Polsce głównie z kebabów, pity i falafeli. Co szef kuchni zaserwuje łodzianom przekonamy się wkrótce. Czy dania z nowego lokalu przekonają do siebie retkinian i ich gości? Czas pokaże.

Niewielki lokal jest usytuowany w bocznej ścianie wolnostojącego budynku, w którym mieści się poradnia lekarska oraz sklep alkoholowy. Miejsce jest dość niepozorne, na dodatek nie znajduje się na żadnym głównym trakcie. Choć sąsiaduje z parkingiem samo miejsce nie skupia uwagi. Przez wiele lat mieścił się tam salon fryzjerski i studio urody, jednak właściciele już kilka lat temu przenieśli się do lepszej i większej lokalizacji. Potem w tych przestrzeniach otworzył się sklep z używanymi rzeczami, głównie gospodarstwo domowe. Jednak nie zrobił furory i musiał się zamknąć. Po kilku miesiącach otwarto tam bar z kebabem.

W tym miejscu wkrótce otworzy się nowy lokal gastronomiczny.

Turecka restauracja na Retkini. Mieszkańcy osiedla zyskają n...

Nowy lokal gastronomiczny ma poważna konkurencję w sąsiedztwie, bo w zasięgu 100-200 metrów znajduje się bar z kebabem, azjatycka restauracja, lokal z sushi, burgerownia oraz duża restauracja z kuchnią europejską.[/b] Na dodatek lokal, w którym trwają prace remontowe jeszcze kilka miesięcy wcześniej działała restauracja "Doprawiony Pańcio". Ten lokal nie przekonał do siebie okolicznych mieszkańców choć też serwował kebab z różnymi dodatkami, a jego właściciel po wsparcie zgłosił się nawet do Magdy Gessler. Mimo przeprowadzonych w nim kuchennych rewolucji** lokal nie dał rady i w kilka tygodni się zamknął.

[b]Kuchnia turecka to nie tylko kebab, ale również szaszłyki, pyszne przystawki, zupy i sałatki, a także oryginalne pierożki**, czy gołąbki w liściach winogron. Kuchnia będąca mieszanką kulinarnych wpływów dawnego Imperium Osmańskiego jest niezwykle aromatyczna i smaczna. W wersji jaką znamy z wakacyjnych podróży do Turcji będzie wielką atrakcją na Retkini i ma szansę podpić serca i podniebienia okolicznych mieszkańców. A także konkurować z innymi lokalami w okolicy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany