Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Truskawki dobre na wszystko

(mj)
archiwum
Sezon na te bardzo lubiane owoce niebawem się zacznie. Na razie w sprzedaży dostępne są jedynie truskawki z zagranicy - np. z Włoch i Portugalii, ale niebawem pojawią się też krajowe. Sezon na nie trwa krótko, dlatego warto szybko korzystać z ich wspaniałych wartości odżywczych, kosmetycznych i leczniczych.

100 g truskawek zawiera 60 mg witaminy C, ale także witaminy B2, B1 i A. Poza tym są w nich prawie wszystkie makro- i mikroelementy: żelazo, wapń, dużo fosforu, sporo magnezu i manganu (na cerę i włosy). A przy tym bogactwie 100 g truskawek dostarcza tylko 40 kalorii.

Jedzenie ich można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Mogą je spożywać nawet cukrzycy, ponieważ zawierają łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę. Niektórzy jednak są na nie uczuleni i oni powinni ich unikać.

Truskawki działają odkwaszająco, krwiotwórczo, wzmacniająco. Powinni je zatem jadać w dużych ilościach cierpiący na reumatyzm, artretyzm, podagrę, schorzenia wątroby, nerek, płuc, dzieci i rekonwalescenci.
Sok z nich, dzięki zawartości fitoncydów, ma właściwości bakteriobójcze. Truskawki, dzięki drobnym pestkom, mają też właściwości lekko przeczyszczające.

Napar z owoców i liści truskawki stosuje się jako środek moczopędny, przy leczeniu szkorbutu, krwawień z macicy, podagry, kamicy moczowej i żółciowej.

W medycynie ludowej używa się truskawek w przypadkach niedokrwistości, osłabienia, krzywicy, krwotoków, żółtaczki, biegunek u dzieci, schorzeń przewodów moczowych i w zaburzeniach przemiany mineralnej.

Pamiętajmy, by truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą przed obraniem z szypułek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany