Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trudno się od nich oderwać! Racuchy z dyni na drożdżach znikają z półmiska w kilka minut. Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Puszyste placuszki posmakują w szczególności dzieciom.
Puszyste placuszki posmakują w szczególności dzieciom. Anna Moyseowicz
Racuchy z dyni tak wciągają, że nie sposób odmówić sobie dokładki, a nawet dwóch. Puszyste, lekko słodkie, o delikatnie dyniowym smaku i zapachu, gdy raz je zrobisz, staną się ulubionym daniem dzieci, choć pokochają je również dorośli. Będą idealne na deser lub słodką kolację. Zobacz sprawdzony przepis na domowe, puszyste racuchy z dyni.

Spis treści

Racuszki z dyni z mojego przepisu wychodzą przysmażone z zewnątrz i mięciutkie w środku. Podczas smażenia ich słodkawy zapach wypełnia całą kuchnię i zachęca do spróbowania. Będą się komponowały zarówno z konfiturami, dżemem, jak i cukrem pudrem, choć można je też jeść bez żadnych dodatków.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić placki z dyni na drożdżach!

Przepis na racuchy z dyni

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Czytaj też: Racuchy na jogurcie greckim są idealne na jesienne śniadanie. Rozgrzeją i dadzą energię na cały dzień. Sprawdź przepis na te słodkości

Składniki:

  • 240 gramów (1,5 szklanki) mąki pszennej,
  • 125 mililitrów (pół szklanki) mleka,
  • 125 mililitrów (pół szklanki) oleju + około 70 mililitrów do smażenia,
  • 1 jajko,
  • 13 gramów (1 łyżka) cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 dekagramy drożdży świeżych lub mrożonych,
  • 4 mililitry (pół buteleczki) aromatu waniliowego albo migdałowego do ciasta,
  • 400 gramów (po utarciu 1 pełna szklanka) dyni.

Jak zrobić racuchy z dyni?

  1. Mąkę przesiej przez sitko do wysokiej miski. Dodaj cukier i drożdże, a także ciepłe (ale nie gorące) mleko. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Gdy ciasto wyrośnie w razie potrzeby dodać nieco więcej ciepłego mleka. Wyrabiać ręcznie bądź mikserem z hakami. Wsypać szczyptę soli, wbić jajko, dodawać stopniowo olej i aromat, stopniowo miksować, napowietrzając je.
  3. Dodać startą dynię i wymieszać z ciastem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Im więcej dodamy dyni, tym dłużej ciasto będzie rosnąć. Z podanych proporcji wyjdzie ciasto dość gęste i ciężkie, więc wyrastanie może zająć około godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać.
  5. Rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni. Nakładać porcje ciasta i smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Wykładać na talerz wyłożony papierem, by odsączyć tłuszcz.
  6. Podawać, dopóki racuchy są gorące.
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Trudno się od nich oderwać! Racuchy z dyni na drożdżach znikają z półmiska w kilka minut. Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany