Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Treściwa zupa z brukwi na gęsinie na sycący obiad. Poznaj przepis z kuchni polskiej na jesienno-zimowe danie. Oto danie na każdą kieszeń

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Zupa z brukwi to sycące i rozgrzewające danie, wpisujące się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej.
Zupa z brukwi to sycące i rozgrzewające danie, wpisujące się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej. Getty Images/ Wirestock/zdjęcie ilustracyjne
Zupa z brukwi na gęsinie jest aromatyczna, sycąca i dość tłusta, więc świetnie sprawdzi się jesienią i zimą. Nie brak w niej warzyw i mięsa, dzięki czemu można się najeść już jedną porcją, choć trudno na tym poprzestać. Ten przepis warto wypróbować przy okazji 11 listopada, ale też na co dzień. Zobacz, jak zrobić tradycyjną potrawę kuchni polskiej.

W skrócie

Sezon na gęsinę zaczyna się w listopadzie i trwa aż do lutego. Gęś jest tłustym ptakiem, którego mięso jest świetnym składnikiem do zrobienia rosołu. Na Kaszubach zupa z brukwi przyrządzana jest z gęsiną i doprawiana hojną ilością majeranku. Proponujemy przepis na zupę z brukwi z dodatkiem sycącej gęsiny.

Zupa z brukwi – przepis na gęsinie

Czas przygotowania: 1,5 godziny,
liczba porcji: dla 8 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 brukiew,
  • 1 pietruszka,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 2 l wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 g soli,
  • 5 g czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 200 g gęsiny.

Jak zrobić zupę z brukwi?

Przygotowanie:

  1. Na początku brukiew, pietruszkę, ziemniaki, marchewkę i seler należy obrać, pokroić na kawałki.
  2. W osolonej wodzie należy gotować do miękkości brukiew z liściem laurowym, zielem angielskim i z gęsiną.
  3. Gdy brukiew będzie miękka, należy wyjąć ją łyżką cedzakową.
  4. Następnie ugotowane mięso należy wyjąć, obrać z kości i włożyć do wywaru na zupę.
  5. Do wywaru mięsnego należy dodać pozostałe warzywa i gotować na wolnym ogniu.
  6. Brukiew należy rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, rozdrobnić widelcem lub zblendować na gładką masę. Przecier z brukwi należy dodać do zupy.
  7. Pod koniec gotowania należy dodać świeżo mielony czarny pieprz i suszony majeranek.
  8. Zupa z brukwi na gęsinie jest gotowa do podania.

Jak usunąć gorycz brukwi?

Najsmaczniejsza jest brukiew żółta, która może mieć charakterystyczną gorycz. Jeżeli jest gorzka, to polecamy przemrozić ją w lodówce lub na balkonie. Szybki efekt do spożycia uzyskacie także poprzez sparzenie warzywa wrzątkiem.

Co dodajemy do zupy z brukwi?

Zupa z brukwi najczęściej kojarzy się z tradycyjnymi obchodami Dnia Niepodległości przypadające 11 listopada. Jednak zupę z brukwi można przygotowywać nie tylko na gęsinie. Jesienią i zimą proponujemy gotowanie zupy brukwiowej na:

  • kurczaku,
  • żeberkach,
  • kaczce.

Zupa z brukwi to także świetne danie w wersji wegetariańskiej. Taka zupa z brukwi bez mięsa gotowana jest z warzywami korzeniowymi i blendowana na zupę krem. W wersji wegetariańskiej można zabielić zupę śmietaną lub wegańskiej jogurtem sojowym. W każdej z tych wersji zupa będzie sycąca i pożywna.

Brukiew – właściwości odżywcze

Mimo że brukiew jest dość zapomnianym warzywem, to warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie. Sama brukiew ma tylko 37 kalorii w 100 gramach. Przy tym jest cennym źródłem witaminy C, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Osoby dbające o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci powinny włączyć brukiew do swojego menu ze względu na obecność witamin A, E, i K. Jednak warto pamiętać, że są one rozpuszczalne w tłuszczach, więc warto surówkę z brukwi lub wegetariańską zupę brukwiową polać odrobiną ulubionego oleju np.: rzepakowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Treściwa zupa z brukwi na gęsinie na sycący obiad. Poznaj przepis z kuchni polskiej na jesienno-zimowe danie. Oto danie na każdą kieszeń - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany