1/13
Roże karnawałowe
Najlepszy przysmak na karnawał. Zobacz, jak zrobić pyszne i chrupiące róże karnawałowe. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
2/13
Roże karnawałowe. Przygotowanie
Do zrobienia róż karnawałowych potrzebujesz trzech okrągłych foremek o różnej średnicy. Największa powinna mieć ok. 7 cm. Możesz też użyć do wycinania szklanek czy kieliszków.
3/13
Roże karnawałowe. Krok 1
Zagnieć ciasto z mąki, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli. Gotowe pobij chwilę wałkiem, co jakiś czas składając na pół, by wbić w nie jak najwięcej powietrza. Dzięki temu ciasto po usmażeniu będzie lekkie.
4/13
Roże karnawałowe. Krok 2
Podziel ciasto na kilka części i zawiń każdą w folię spożywczą. Odstaw na minimum pół godziny.