Tradycyjne grzyby marynowane - prosty przepis. Babcine grzyby marynowane z cebulą w occie. Co wiedzieć o marynowaniu grzybów? 12.10.2021

Angelika Korlaga
Angelika Korlaga
Pyszny dodatek do każdego dania! Jak marynować grzyby? Tradycyjny przepis na pyszne grzyby marynowane. Babcine grzyby marynowane z cebulą w occie. Oto prosty przepis na tradycyjne grzyby marynowane. Co warto wiedzieć o marynowaniu grzybów? Ile gotować grzyby do marynowania? Grzyby marynowane w occie. Grzyby marynowane na słodko. Sprawdź jak w poprawny sposób zamarynować grzyby, aby były pyszne i się nie zepsuły.

Dlaczego warto obgotowywać grzyby?

Grzyby należy wcześniej obgotować zarówno ze względów zdrowotnych, jak i smakowych. Obgotowane grzyby jest łatwiej strawić, dodatkowo jeżeli zamierzasz zamrozić kurki lub rydze - warto je wcześniej obgotować. W przeciwnym razie grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie.

Przepis na pyszne grzybki marynowane według blogerki Aniagotuje.pl

Składniki:

  • 2 kg małych grzybów - borowiki, podgrzybki, maślaki
  • 3 szklanki wody
  • niecałe 3/4 szklanki octu 10%
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 średnia marchewka - 130 g
  • 2 duże liście laurowe lub 4 małe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 3 łyżki soli do obgotowania grzybków
Tradycyjne grzyby marynowane - prosty przepis. Babcine grzyby marynowane z cebulą w occie. Co wiedzieć o marynowaniu grzybów? 12.10.2021
fot. Dawid Łukasik

Sposób przygotowania:

Zalewa:

Do garnka wlej trzy szklanki wody, wsyp trzy płaskie łyżki cukru, dodaj dwa duże liście laurowe lub cztery małe, 8 kulek ziela angielskiego, 8 kulek czarnego pieprzu oraz łyżkę gorczycy. Zalewę zagotuj kilka minut i zmniejsz moc palnika a następnie wlej niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%. Po minucie wyłącz zalewę. Dodatkowo do zalewy można dodać: kilka ząbków czosnku, odrobinę suszonego chili lub cebulę pokrojoną w piórka.

Wszystkie grzyby należy dokładnie przejrzeć i wybrać te zdrowe, najlepiej mniejszych rozmiarów. Można marynować same kapelusze lub całe grzybki. Umieść je w garnku z osoloną, gotującą się wodą i gotuj na małej mocy palnika od 5 do 7 minut. Następnie odcedź na sitku.

Każdy rodzaj grzybów należy gotować według innego czasu np. : kurki - do 5 minut, rydze - 10 minut. Natomiast jeśli zamierzasz marynować maślaki - pamiętaj, że kapelusze trzeba obrać ze skórki.

Przygotowane słoiki powinny być idealnie czyste, najlepiej wyparzone wrzątkiem, tak samo jak zakrętki. Po kilka plasterków obranej i pokrojonej marchewki, włóż do czystych, przygotowanych do przetworów słoików. Słoiki z marchewką wypełnij gorącymi jeszcze grzybami do około 3/4 pojemności, a następnie całość wypełnij gorącą zalewą, która powinna całkowicie przykryć grzyby. Słoiki mocno zakręć, dodatkowo warto jest odwrócić je na godzinę do góry dnem, umieścić na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni lub umieścić w szerokim garnku do 1/3 wypełnionym gotującą się wodą (na dnie bawełniana ściereczka) i gotować 20 minut.

Jesienny sojusznik Polaków. Dynia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie