MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna ćwikła z chrzanem na święta. Poznaj przepis na wyjątkowe buraczki siostry Anastazji. Znana zakonnica dodaje zaskakujący składnik

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa ćwikła to prawdziwy rarytas nie tylko na święta. Siostra Anastazja Pustelnik przedstawia zaskakujący przepis na popularną surówkę.
Domowa ćwikła to prawdziwy rarytas nie tylko na święta. Siostra Anastazja Pustelnik przedstawia zaskakujący przepis na popularną surówkę. Dariusz Kobucki/Andrzej Sochacki/materiały prasowe wydawnictwo WAM
Domowa ćwikła to tradycyjny dodatek do obiadu. Ćwikła z chrzanem zazwyczaj podawana jest na święta Bożego Narodzenia i na śniadanie wielkanocne. Chrzan nadaje burakom ostry smak, a zawarte w nim olejki eteryczne oczyszczą drogi oddechowe. Zobaczcie wyjątkowy przepis na ćwikłę z chrzanem siostry Anastazji.

W skrócie

W okresie bożonarodzeniowym ćwikła z czerwonych buraków często podawana jest do smażonego karpia lub ryby w galarecie. Na Wielkanoc ćwikła częściej towarzyszy różnego rodzaju pasztetom. Na co dzień ćwikła będzie znakomitym dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowego. Siostra Anastazja doprawia ćwikłę czerwonym winem, aby nadać jej świątecznego charakteru.

Ćwikła z chrzanem – przepis siostry Anastazji

Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g buraczków czerwonych,
  • 1 słoik chrzanu (lub korzeń chrzanu),
  • sok z cytryny,
  • 1/4 szklanki wina czerwonego,
  • sól,
  • pieprz.

Sprawdź także: TOP 11 sprawdzonych przepisów na dania z buraków

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

Przygotowanie:

  1. Buraczki oczyścić, ugotować ze skórką. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Chrzan, jeżeli jest korzenny – oczyścić, zetrzeć drobno i skropić sokiem z cytryny. Chrzan ze słoika odsączyć.
  3. Połączyć składniki, dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Do czego podawać ćwikłę?

Siostra Anastazja Pustelnik poleca podawać ćwikłę jako dodatek do jaj na twardo, wędlin i dań mięsnych. Ostra ćwikła świetnie sprawdza się na kanapkach, z pieczonym mięsem lub domowym pasztetem z królika. Ćwikłę można też podawać na świąteczny obiad do pieczonej gęsi.

Przepisy siostry Anastazji

Książki siostry Anastazji są bogatym źródłem inspiracji do codziennego gotowania i przyrządzania odświętnych specjałów. Szczególnie polecamy przepis na:

Przepis na ćwikłę pochodzi z książki „Wielkanoc z siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne”. Udostępniamy go dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany