Tort na Dzień Mamy [PRZEPIS] Zdążycie jeszcze go zrobić!

mj
Czekoladowy biszkopt z wiśniami, w kształcie serca. Jarosław Ziarek
Dziś Dzień Matki. Specjalnie na tę okazję warto przygotować dla ukochanej mamy jakąś niespodziankę. Szef kuchni poleca Michał Miś, cukiernik poleca zrobić wspaniały i smaczny tort.

Ogromną przyjemność każdej mamie sprawi coś, co dzieci zrobią samodzielnie - przekonuje Michał Miś, łódzki cukiernik z rodzinnego zakładu przy ul. Milionowej 253. - Proponuję dziś przepis na wyjątkowy tort czekoladowy z wiśniami.

Zrobienie tortu to spore wyzwanie. Ale gdy mama go zobaczy, a potem spróbuje, na pewno będzie wzruszona i dumna.

Oto, jak go przygotować.

Biszkopt czekoladowy
Składniki:

* jajka 8 szt.

* cukier 10 dag

* mąka ziemniaczana 5 dag

* mąka pszenna 10 dag

* kakao 3 dag

Jajka rozbić, dodać cukier, podgrzać do 30 stopni C, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ubić trzepaczką do sztywności. Składniki sypkie - obie mąki i kakao wymieszać. Następnie wsypać do ubitych jaj z cukrem, delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe surowe ciasto wylać na blaszkę - jedną 60x40 cm lub dwie 30x40 cm. Rozprowadzić równo, cieniutko. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C. Piec ok. 10 minut do zarumienienia.

Sposób wykonania ciasta niespodzianki dla mam
Krem czekoladowy z wiśniami

Składniki:

* masło 70 dag

* jajka 5 szt.

* cukier 20 dag

* kakao 15 dag

* wódka 100 g

* esencja rumowa i arakowa do smaku

* 0,5 kg wiśni mrożonych (lub w sezonie - świeżych)

Ubić masło. 15 dag cukru zalać wodą, ale tylko na tyle, aby zrobił się mokry. Podgrzać do temp. 110 stopni C i gotować powoli, mieszając. Ubić jajka i pozostałe 5 dag cukru. Zalać je gorącą masą cukrową, wymieszać. Jajka z cukrem dodajemy do ubitego masła, łączymy cały czas mieszając. Powstały krem doprawiamy kakao, wódką i esencjami.

Pół kilograma wiśni lekko podlać wodą i gotować dodając 50 g cukru. Ugotowane wiśnie wyjmujemy z syropu, drylujemy. Podlewamy odrobiną wódki (25 g) i odstawiamy na pół godziny.

Potem wiśnie dodajemy do kremu. Pozostały syrop posłuży do nasączania biszkoptów.

Z przestudzonych biszkoptów (powinny mieć ok. 0,5 cm grubości) wycinamy 5 serc. Następnie po kolei nasączamy każdy i przekładamy kremem. Powstanie pięciowarstwowy tort w kształcie serca. Do pozostałej części kremu dodajemy czerwony barwnik spożywczy. Cały tort dekorujemy tym kremem, używając worka z tutką cukierniczą lub strzykawy z końcówką do robienia ozdób. Dekorację wykonujemy według własnego pomysłu.

WIERSZYKI, WIERSZE DLA MAMY - piękne życzenia na DZIEŃ MAMY

Piękne życzenia na Dzień Matki 2015. Wierszyki dla mamy

BOŻE CIAŁO 26 MAJA CZYNNE SKLEPY. BIEDRONKA AUCHAN LIDL TESCO KAUFLAND CARREFOUR

](http://www.expressilustrowany.pl/ "ZOBACZ TEŻ FILM Co gwiazdy podkradały swoim mamom? (autor x.news/Agencja TVN)