1 z 8
Dieta, która jest uboga w składniki odżywcze i bogata w...
fot. simonapilolla/Getty Images

Oto 7 produktów, które osłabiają odporność

Dieta, która jest uboga w składniki odżywcze i bogata w przetworzoną żywność, osłabia odporność. Zobacz 7 najgorszych produktów dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, by nie chorować.

2 z 8
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku...
fot. stockking/freepik

Słodycze i słodkie napoje

Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.

Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.

3 z 8
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

4 z 8
Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe...
fot. freepik

Przetworzone i zwęglone mięso

Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji). Jego wyższą zawartość znajdziemy m.in. w smażonym boczku, pieczonych udkach kurczaka ze skórą czy grillowanym steku.

Przetworzone mięso zawiera też tłuszcze nasycone. Jak sugerują niektóre badania, dieta, która jest bogata w tłuszcze nasycone i uboga w tłuszcze nienasycone, może przyczyniać się do obniżenia odporności. Dodatkowo duże spożycie przetworzonego i zwęglonego mięsa zostało powiązane z różnymi chorobami, w tym rakiem okrężnicy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ta sałatka długo była na marginesie. Odczaruj prostą sałatkę z pomidorów i ogórka

Ta sałatka długo była na marginesie. Odczaruj prostą sałatkę z pomidorów i ogórka

Katarzyna Żak eksponuje swoje zgrabne nogi ZDJĘCIA. Ona uwielbia dojrzałość

Katarzyna Żak eksponuje swoje zgrabne nogi ZDJĘCIA. Ona uwielbia dojrzałość

Piłkarze Widzewa już po pierwszym treningu GALERIA ZDJĘĆ

Piłkarze Widzewa już po pierwszym treningu GALERIA ZDJĘĆ

Zobacz również

Krakowska zamknięta, do remontu idzie także wiadukt na Aleksandrowskiej!

Krakowska zamknięta, do remontu idzie także wiadukt na Aleksandrowskiej!

Katarzyna Żak eksponuje swoje zgrabne nogi ZDJĘCIA. Ona uwielbia dojrzałość

Katarzyna Żak eksponuje swoje zgrabne nogi ZDJĘCIA. Ona uwielbia dojrzałość