![Dieta, która jest uboga w składniki odżywcze i bogata w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5e/47/6537a542e909f_o_large.jpg)
Oto 7 produktów, które osłabiają odporność
Dieta, która jest uboga w składniki odżywcze i bogata w przetworzoną żywność, osłabia odporność. Zobacz 7 najgorszych produktów dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, by nie chorować.
![Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/22/15/653798dca18c2_o_large.jpg)
Słodycze i słodkie napoje
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.
Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.
![Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/38/be/653798d59d862_o_large.jpg)
Smażona żywność
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.
Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).
![Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0c/2c/653798d3a0a85_o_large.jpg)
Przetworzone i zwęglone mięso
Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji). Jego wyższą zawartość znajdziemy m.in. w smażonym boczku, pieczonych udkach kurczaka ze skórą czy grillowanym steku.
Przetworzone mięso zawiera też tłuszcze nasycone. Jak sugerują niektóre badania, dieta, która jest bogata w tłuszcze nasycone i uboga w tłuszcze nienasycone, może przyczyniać się do obniżenia odporności. Dodatkowo duże spożycie przetworzonego i zwęglonego mięsa zostało powiązane z różnymi chorobami, w tym rakiem okrężnicy.