Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

To koniec Szojgu! Putin chce jego dymisji

To koniec Szojgu! Putin chce jego dymisji

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 176. Seyran dostaje dokumenty rozwodowe. Streszczenie [13.05]

ZŁOTY CHŁOPAK odc. 176. Seyran dostaje dokumenty rozwodowe. Streszczenie [13.05]

Polecamy

Polskie zapaśniczki bez kwalifikacji olimpijskich w Stambule

Polskie zapaśniczki bez kwalifikacji olimpijskich w Stambule

Wymagające zadanie Huberta Hurkacza w trzeciej rundzie. Kim jest rywal?

Wymagające zadanie Huberta Hurkacza w trzeciej rundzie. Kim jest rywal?

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO