To może oznaczać ciągła ochota na słodkie. Taki apetyt na słodycze może być objawem choroby
KANDYDOZA
Cukry proste służą rozwojowi grzybów. Kandydoza to chorobą o podłożu grzybiczym, która wywołana jest przez grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida.
Objawy, które mogą świadczyć o przeroście Candidy:
- uporczywe, intensywne pragnienie cukru,
- łaknienie przetworzonych węglowodanów,
- trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała,
- rozwój nowych nietolerancji pokarmowych,
- biegunka,
- wymioty,
- zaparcia,
- brzydki zapach z ust,
- skłonność do infekcji,
- niewyjaśnione zmęczenie,
- wahania nastroju, drażliwość,
- trudności ze skupieniem się,
- bóle mięśni, kości i stawów,
- nawracające grzybice zewnętrzne skóry, paznokci i miejsc intymnych,
- pleśniawki w jamie ustnej.
W organizmie większości ludzi występują grzyby drożdżopodobne z rodzaju Candida, które wraz z innymi grzybami, bakteriami i mikroorganizmami tworzą zdrowy mikrobiom jelitowy. Odgrywa on istotną rolę w metabolizmie czy funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Jednak w przypadku przerostu grzybów z rodzaju Candida mogą pojawić się liczne nieprzyjemne dolegliwości, infekcje a nawet choroby. Przerost Candidy występuje głównie u osób z obniżoną odpornością i często jest wynikiem stosowania antybiotekoterapii. Zjawisku sprzyja też nadużywanie cukru w diecie, spożywanie przetworzonych węglowodanów czy niezdrowy tryb życia.