Coraz więcej osób decyduje się na zrezygnowanie z mięsa w swojej diecie. Ludzie bardziej zaczynają interesować się dietą wegetariańską czy wegańską. Podejmując taką decyzję należy pamiętać o kilku rzeczach, gdyż może nieść to za sobą negatywne konsekwencje. Sprawdź w naszej galerii, jakie są skutki zrezygnowania z mięsa. ▶▶
Zdecydowanie zdrowsze jest białe mięso, ponieważ zawiera mniej tłuszczów i kalorii. Ma w sobie więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych, które chronią nas przed zmianami miażdżycowymi.
Do białego mięsa zaliczamy:
• kurczaka,
• indyka,
• królika,
• cielęcinę,
• strusia.
Z mięsa czerwonego najlepiej wybierać te najlepszej jakości np. schab środkowy lub polędwicę wołową.
Do mięs czerwonych zaliczamy również:
• wieprzowinę,
• wołowinę,
• kaczkę,
• gęś,
• baraninę,
• koninę.
Jeśli nie spożywasz mięsa, narażasz się na niedobór żelaza w Twoim organizmie. Może to prowadzić do wypadania włosów i wielu innych nieprzyjemnych dolegliwości. W takim przypadku należy spożywać inne produkty, które zawierają żelazo.