Spis treści
Cukinia rządzi latem
Cukinia cieszy się dużą popularnością latem. Jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale też można ją przygotować w kuchni na wiele sposobów: gotować, smażyć, marynować, piec, dodawać do sałatek, zup, a nawet wypieków. Polecamy przepisy z cukinią w roli głównej:
- kurczak z cukinią w sosie słodko-kwaśnym
- makaron z cukinii w wersji fit
- soczysty kurczak z sosem z cukinii
- kwiaty cukinii w cieście
Możesz zrobić także pyszną i zdrową surówkę z cukinii do obiadu.
Zobacz: 10 przepisów na dania z cukinią
Czekoladowe ciasto z cukinii
Nie wszyscy wiedzą, że cukinia sprawdzi się także w wypiekach. Przygotowaliśmy przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować czekoladowe ciasto z cukinią. Nie jest to klasyczne ucierane ciasto czy biszkopt, ale wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto pachnące kakao. Jego wyjątkowa konsystencja to zasługa startej cukinii.
Proponujemy dodać do ciasta odrobinę rozpuszczalnej kawy, która dodatkowo wzmocni smak wypieku. Wierzch można udekorować polewą z rozpuszczonej czekolady.
Sprawdź, jak przygotować pyszne i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii:
Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z cukinii
(czas przygotowania: ok. 20 minut, czas pieczenia: ok. 50 minut)

Składniki:
- dwie średnie cukinie,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
- 3/4 szklanki oleju,
Polewa czekoladowa:
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
- 100 ml słodkiej śmietanki.
Zobacz także: Pyszne ciasto raffaello bez pieczenia. Przepis na kokosowy deser. Ten przysmak zrobisz w 15 minut
Przygotowanie czekoladowego ciasta z cukinią
- Umyj i obierz cukinie.
- Zetrzyj cukinie na tarce na jarzynowych oczkach.
- W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki - mąkę, kakao, proszek budyniowy, sodę, szczyptę soli, kawę i proszek do pieczenia.
- Jajka ubij z cukrem na jasną masę. Zmniejsz obroty i wlej olej.
- Wsyp suche składniki i wymieszaj.
- Cukinie odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach ok. 50 minut.
- Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i dodaj kostki czekolady, wymieszaj, aż polewa będzie gładka.
- Udekoruj ciasto czekoladową polewą.
Czekoladowe ciasto z cukinią gotowe. Życzymy smacznego!
Ciasta i desery z czekoladą
Czekolada jest pyszna i zdrowa. Spożywana w umiarze wpływa pozytywnie m.in. na naszą pamięć i prace mózgu oraz na regenerację naszych mięśni. Dodatkowo zawarte w niej polifenole zmniejszają poziom stresu, a dzięki obecność tryptofanu, z którego produkowana jest serotonina, potrafi skutecznie poprawić nam humor.
Czekolada, kakao i ziarna kakaowca wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania ciast, deserów, a nawet wytrawnych sosów, nalewek i przetworów.
Polecane przepisy na czekoladowe ciasta i desery:
To czekoladowe ciasto z cukinii rozpływa się w ustach. Prost...
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Delikatna sałatka łabędzi puch. Tym przepisem zaskoczysz swoich gości
- Ciasto zemsta teściowej dla miłośników wiśni. Przepis na zjawiskowe ciasto z kremem
- Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Najlepszy przepis
- Tarta z jabłkami – wypróbuj błyskawiczny przepis na smaczny podwieczorek
- Ciasteczka owsiane z cynamonem. Są pyszne i zdrowe. Niezawodny przepis
- Bajeczne ciasto bez pieczenia. Przepis na jogurtowiec z galaretką
Gotuj smacznie i zdrowo!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?