To czekoladowe ciasto z cukinii rozpływa się w ustach. Prosty przepis na miękki i wilgotny deser. Smakuje niebiańsko!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto z cukinii gotowe. Życzymy smacznego!
Ciasto z cukinii gotowe. Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska
Trwa sezon na cukinię. Wiecie, że to warzywo świetnie sprawdzi się w połączeniu z czekoladą? Mamy dla was przepis na fantastyczne, aromatyczne i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii. Jest bardzo proste do przygotowania, a do tego pachnie kakao. I jeszcze ta boska polewa! Zobacz, jak zrobić ciasto z cukinii krok po kroku.

Spis treści

Cukinia rządzi latem

Cukinia cieszy się dużą popularnością latem. Jest nie tylko smaczna i niskokaloryczna, ale też można ją przygotować w kuchni na wiele sposobów: gotować, smażyć, marynować, piec, dodawać do sałatek, zup, a nawet wypieków. Polecamy przepisy z cukinią w roli głównej:

Możesz zrobić także pyszną i zdrową surówkę z cukinii do obiadu.

Czekoladowe ciasto z cukinii

Nie wszyscy wiedzą, że cukinia sprawdzi się także w wypiekach. Przygotowaliśmy przepis ze wskazówkami krok po kroku, jak przygotować czekoladowe ciasto z cukinią. Nie jest to klasyczne ucierane ciasto czy biszkopt, ale wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasto pachnące kakao. Jego wyjątkowa konsystencja to zasługa startej cukinii.

Proponujemy dodać do ciasta odrobinę rozpuszczalnej kawy, która dodatkowo wzmocni smak wypieku. Wierzch można udekorować polewą z rozpuszczonej czekolady.

Sprawdź, jak przygotować pyszne i wilgotne czekoladowe ciasto z cukinii:

Sprawdzony przepis na czekoladowe ciasto z cukinii

(czas przygotowania: ok. 20 minut, czas pieczenia: ok. 50 minut)

Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę i dodaj do niej kostki czekolady, wymieszaj na gładką polewę.
Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę i dodaj do niej kostki czekolady, wymieszaj na gładką polewę. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • dwie średnie cukinie,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego,
  • 3/4 szklanki oleju,

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki.

Przygotowanie czekoladowego ciasta z cukinią

  1. Umyj i obierz cukinie.
  2. Zetrzyj cukinie na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki - mąkę, kakao, proszek budyniowy, sodę, szczyptę soli, kawę i proszek do pieczenia.
  4. Jajka ubij z cukrem na jasną masę. Zmniejsz obroty i wlej olej.
  5. Wsyp suche składniki i wymieszaj.
  6. Cukinie odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do masy. Wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 170 stopniach ok. 50 minut.
  9. Gdy ciasto wystygnie przygotuj polewę: podgrzej śmietankę, zdejmij z ognia i dodaj kostki czekolady, wymieszaj, aż polewa będzie gładka.
  10. Udekoruj ciasto czekoladową polewą.

Czekoladowe ciasto z cukinią gotowe. Życzymy smacznego!

Ciasta i desery z czekoladą

Czekolada jest pyszna i zdrowa. Spożywana w umiarze wpływa pozytywnie m.in. na naszą pamięć i prace mózgu oraz na regenerację naszych mięśni. Dodatkowo zawarte w niej polifenole zmniejszają poziom stresu, a dzięki obecność tryptofanu, z którego produkowana jest serotonina, potrafi skutecznie poprawić nam humor.

Czekolada, kakao i ziarna kakaowca wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania ciast, deserów, a nawet wytrawnych sosów, nalewek i przetworów.

Polecane przepisy na czekoladowe ciasta i desery:

Ciasto z cukinii gotowe. Życzymy smacznego!

To czekoladowe ciasto z cukinii rozpływa się w ustach. Prost...

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To czekoladowe ciasto z cukinii rozpływa się w ustach. Prosty przepis na miękki i wilgotny deser. Smakuje niebiańsko! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie