1/7
Na początku zajrzyjmy do kuchni pani Tańskiej, jednej z...
fot. pixabay

Pączki od pani Tańskiej z "Awantury o Basię"

Na początku zajrzyjmy do kuchni pani Tańskiej, jednej z bohaterek „Awantury o Basię” Kornela Makuszyńskiego. Była to dziarska siedemdziesięciolatka „żywa jak wiewiórka”, mająca za cel wydanie za mąż swojej wnuczki – Stasi Olszańskiej. Do jednego z potencjalnych kandydatów na męża w pewnym momencie lektury mówi: „Panie Antoni. Niech Pan jutro do mnie zajdzie będą pączki”, na co artysta odpowiada: „Nie mam armaty. A pączki u pani przypominają armatnie pociski. Ale przyjść mogę…”
Chcąc wykonać takie „armatnie” pączki, będziemy potrzebowali:
- 10 dag drożdży,
- 4 szklanki mąki,
- 4 jajka,
- kostkę masła,
- 6 łyżek cukru,
- 5 łyżek wody,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- migdały,
- 2 opakowania cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania: Zmieszaj drożdże, wodę i 2 łyżki cukru. Do osobnej miski wrzucić wszystkie pozostałe składniki, dodać drożdże i dobrze zagnieść ciasto. Z ciasta formujemy kulki, do każdej z nich wkładamy migdał, a na konie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Na koniec można polać pączki lukrem lub posypać cukrem pudrem.

2/7
Mamusi Muminka nie trzeba nikomu przedstawiać. To ona była...
fot. pixabay

Naleśniki Mamusi Muminka

Mamusi Muminka nie trzeba nikomu przedstawiać. To ona była naczelną gospodynią w serii utworów Tove Jansson. Kochająca, miła, serdeczna, zawsze była przychylna dla reszty bohaterów. Niejednokrotnie przyrządzała też pyszne potrawy. W części „W dolinie Mumuników” przyrządzała pyszne naleśniki z malinowymi konfiturami. Też chcielibyście ich spróbować? Poniżej znajduje się przepis.

Składniki:
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- konfitury malinowe,

Sposób przygotowania: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij i odstaw do lodówki. Do żółtek dodaj cukier, mleko, roztopione letnie masło i całość wymieszaj. Dodaj jeszcze mąki i ponownie wymieszaj. Na koniec dorzuć ubitą pianę i połącz ją z ciastem. Smaż naleśniki na oleju. Gotowe udekoruj konfiturami, by smakowały jak te u Mamusi Muminka.

3/7
Ania Shirley słynęła z częstych pomyłek, nie tylko w...

Biszkopty od Ani Shirley

Ania Shirley słynęła z częstych pomyłek, nie tylko w kwestiach kulinarnych. Gdy Państwo Allan mieli odwiedzić Zielone Wzgórze, przyrządziła tort, w którym znalazły się… krople walerianowe. Dziewczyna jednak niczego nie czuła, bo miała katar. Na szczęście tej niezwykle często mylącej się, rudowłosej sieroty, na stole były jeszcze inne smakołyki, na przykład biszkopty.

Składniki:
- 3 jajka,
- czubata szklanka mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania: Jajka i cukier miksujemy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i cukier wanilinowy. Ponownie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie formujemy ciasteczka. Biszkopty pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez mniej więcej 10 minut. I gotowe!

4/7
Nie ma chyba bardziej smakowitej lektury niż „Charlie i...

Willy Wonka i jego sos czekoladowy

Nie ma chyba bardziej smakowitej lektury niż „Charlie i fabryka czekolady” Roalda Dahla. Kolorowe żelki, pudrowe cukierki, tabliczki czekolady, batony, wafelki, tabliczki czekolady to wszystko mogliśmy znaleźć w fabryce czekolady. A jednak największy podziw dzieci budziły czekoladowe rzeki, zwłaszcza te ukazane w wersji filmowej. W związku z tym przedstawiamy przepis na sos czekoladowy inspirowany właśnie tą lekturą.

Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 ml mleka,
- 30 g cukru,
- 30 g masła.

Sposób przygotowania: Połam czekoladę na kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj masło. Gotując, cały czas mieszaj. Dorzuć cukier i dolej mleko, ciągle mieszając. Sos czekoladowy od Willy’ego Wonki jest gotowy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Trener ŁKS Marcin Matysiak przed meczem z Jagiellonią ZOBACZ WIDEO

Trener ŁKS Marcin Matysiak przed meczem z Jagiellonią ZOBACZ WIDEO

Jakie są polskie tradycje wielkanocne? Poznaj je z Etnoekipą

Jakie są polskie tradycje wielkanocne? Poznaj je z Etnoekipą

Zobacz również

Trener ŁKS Marcin Matysiak przed meczem z Jagiellonią ZOBACZ WIDEO

Trener ŁKS Marcin Matysiak przed meczem z Jagiellonią ZOBACZ WIDEO

Jakie są polskie tradycje wielkanocne? Poznaj je z Etnoekipą

Jakie są polskie tradycje wielkanocne? Poznaj je z Etnoekipą