Polacy nie jadają ryb
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie, wyjątkiem są święta Bożego Narodzenia, kiedy wzrasta zainteresowanie różnymi gatunkami ryb, ale przede wszystkim karpiem. Średnio w krajach UE mieszkańcy zjadają 22 kilogramy ryb rocznie, w Polsce - zaledwie 13 kg.
Ryba zamiast schabowego. Zmieniają się weselne jadłospisy
Jak przyrządzać ryby, żeby nie traciły wartości odżywczych?
Najlepszymi technikami kulinarnymi przyrządzania ryb jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii aluminiowej. Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu ryby przed przyrządzeniem warto skropić ją sokiem z cytryny.
Lepiej zrezygnować z ryb wędzonych, czy smażonych. Kobiety w ciąży oraz dzieci nie powinny spożywać konserw rybnych ze względu na ich drażniący charakter.
Jak ryby wpływają na zdrowie?
Głównymi składnikami odżywczymi ryb są woda, tłuszcz i białko. W zależności od gatunku, proporcje tych składników różnią się.
Wartości odżywcze w rybach poprawiają wzrok. Co ważne dla kobiet w ciąży wspomagają rozwój płodu i dziecka.
Niewiele osób wie, że jedzenie ryb wpływa korzystnie na zdolności umysłowe- ryby poprawiają pamięć. Poza tym mają właściwości przeciwzapalne i działają antydepresyjnie (kwasy omega-3).
Co więcej badania dowodzą, że jedzenie ryb może być dobrym sposobem profilaktyki antynowotworowej i antyzawałowej.
Które gatunki ryb są chude, a które tłuste?
Ryby chude to takie, które mają zawartość tłuszczu poniżej 8g/ 100g ryby.
Ryby chude:
Flądra - 83 kcal/100 g
Dorsz -78 kcal/100 g Halibut biały - 100 kcal/100 g
Karp - 110 kcal/100 g
Mintaj - 73 kcal/100 g
Morszczuk - 89 kcal/100 g
Pstrąg strumienny - 97 kcal/100 g
Ryby tłuste:
1. Węgorz - 278 kcal/100 g
2. Łosoś - 201 kcal/100 g
3. Śledź -161 kcal/100 g
4. Makrela- 181 kcal/100 g
5. Tuńczyk - 137 kcal/100 g
6. Pstrąg tęczowy - 160 kcal/100 g
7. Sardynka - 169 kcal/100 g
Jak kupić świeżą rybę?
Ryba "obcinacz jąder" w Bałtyku!
Zapach powinien być specyficzny dla danego gatunku. Jeśli jest zbyt intensywny lub nieprzyjemny to oznacza, żeby ryby nie kupować.
Skóra powinna błyszczeć i mieć niewielką ilość śluzu. Gdy występują na niej jakieś plamki lub przebarwienia, to zrezygnujmy z zakupu. Świeża ryba powinna mieć oczy wypukłe, niezamglone i błyszczące.
Ryba świeża ma skrzela czerwone, a im dłużej leży tym bardziej one blakną. Natomiast kolor siny świadczy o tym, że ryba dłużej leży w sklepie niż pływała w wodzie za życia.
Mięso po dotknięciu musi wrócić do naturalnego lub prawie naturalnego kształtu.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział