Te produkty w Łodzi podrożały i drożeją! Sprawdziliśmy. Ceny są zróżnicowane, ale wyższe niż jeszcze kilka tygodni temu. CENY
W marcu kilogram całego kurczaka kosztował średnio 7,32 zł, gdy w lutym było to średnio 6,90 zł. Warto jednak zwrócić uwagę na rozpiętość cen minimalnych i maksymalnych, w różnych sklepach – płaciliśmy w marcu od 6,99 do 12,50 zł za kilogram, podczas gdy miesiąc wcześniej - od 4,48 do 8,99 zł za kilogram.
Schab bez kości kosztował średnio 18,83 zł za kg przy rozpiętości cen od 17,36 do 27,49 zł za kg. Miesiąc wcześniej było to 17,11 zł za kg przy „widełkach" od 10,59 do 20,99 zł za kg (podajemy za dlahandlu.pl). Wędliny natomiast podrożały średnio o ok. 9 % jak wyliczyło Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych.
W tej chwili, po świętach, ruch jeżeli chodzi o zakupy na stoiskach i w sklepach mięsnych jest niewielki.
- Klienci po prostu dojadają to, co zostało w lodówkach po świętach – stwierdzają handlowcy. – Sytuacja ożywi się może pod koniec tygodnia.
- Rynek handlu detalicznego rządzi się swoimi prawami, każdy sprzedawca nakłada swoje marże – ceny w sklepach rosły, ale myślę, że jeszcze moment i wszystko się ustabilizuje – mówi Zygmunt Śmiechowicz, przedsiębiorca branży mięsnej. – W ciągu najbliższego tygodnia – dwóch pójdą w dół. Produkcja przecież jest, a odbiór spadnie. Widzę to już po ofertach hurtowych mięsa drobiowego i wieprzowego.
WIĘCEJ NA KOLEJNYM SLAJDZIE