1/8
Dużą grupą tzw. triggerów (wyzwalaczy) migren są produkty...
fot. Mikael Blomkvist / Pixabay (małe) / Pexels

Jakie potrawy mogą być przyczyną migreny?

Dużą grupą tzw. triggerów (wyzwalaczy) migren są produkty spożywcze. Sprawdź na kolejnych slajdach, które potrawy mogą przyczyniać się do wywoływania silnych bólów głowy.

2/8
Kapusta kiszona i pieczywo na zakwasie to produkty często...
fot. aga7ta/123rf

Zaskakujące źródła tyraminy

Kapusta kiszona i pieczywo na zakwasie to produkty często polecane jako składowa codziennej, zdrowej diety. Niestety nie dla wszystkich! Osoby cierpiące z powodu migren mogą odchorować ich spożycie. Co je łączy? Zawartość tyraminy – związku, który naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych.

Szczególnie bogate w tyraminę są sery, takie jak cheddar, ser pleśniowy lub gorgonzola, peklowane lub wędzone ryby i mięso, piwo, bób, sos sojowy oraz fermentowane produkty sojowe. Większość ludzi spożywając te produkty nie doświadcza negatywnych skutków.

Są jednak osoby, u których mogą one powodować zagrażające życiu skoki ciśnienia, w szczególności, gdy są spożywane w nadmiarze. Osoby cierpiące z powodu migren powinny skonsultować z lekarzem ewentualność nietolerancji tyraminy, która może objawiać się m.in. bólami głowy, nudnościami i kołataniem serca.

3/8
Wędliny, sery i owoce suszone, a do tego czerwone wino....
fot. nschatzi/123rf

Szkodliwe siarczany i azotany

Wędliny, sery i owoce suszone, a do tego czerwone wino. Brzmi jak niewinny zestaw przekąsek na sobotni wieczór? Dla osoby cierpiącej z powodu migren może być on wyzwalaczem silnego bólu głowy.

Substancje konserwującej tj. azotany zawarte w wędlinach i serach oraz siarczany obecne w czerwonym winie i suszonych owocach uważane są za tzw. triggery (wyzwalacze), które przyczyniają się do pojawiania się migren. Dla migrenowoców zdecydowanie lepszym zestawieniem na weekendowy wieczór będą świeże warzywa i owoce popite… wodą.

4/8
Lista produktów zawierających gluten jest bardzo długa....
fot. belchonock/123rf

Gluten na celowniku

Lista produktów zawierających gluten jest bardzo długa. Wśród dań, po które sięgamy często i chętnie można wymienić: pieczywo, ciasta i ciastka, makarony, pierogi, pizza oraz wszystkie inne potrawy przygotowane z mąki pszennej lub z jej dodatkiem np. sosy.

Jak pokazują badania 1 na 100 Amerykanów ma celiakię, a nawet 6 na 100 osób cierpi z powodu wrażliwość na gluten bez celiakii, która objawia się m.in. bólami głowy. Bóle głowy występują także u ponad ¼ chorych na celiakię. Ryzyko pojawienia się migreny jest 2 razy wyższe u osób z celiakią i wrażliwością na gluten. Brak jednak dowodów na skuteczność diety bezglutenowej w walce z migrenowymi bólami głowy, u osób z niezdiagnozowaną celiakią.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Kosmiczna oprawa po porażce Nadala. Godne pożegnanie legendy w Madrycie [GALERIA]

Kosmiczna oprawa po porażce Nadala. Godne pożegnanie legendy w Madrycie [GALERIA]

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Na ten mecz Iga Świątek czekała od miesięcy. To nie jedyny taki przypadek

Zobacz również

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Największe skandale podczas finałów Pucharu Polski na Narodowym

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami

Piękna pogoda zachęciła do świętowania całymi rodzinami