Oto największa dynia w Polsce. Waży 648 kg 200 g [ZDJĘCIA, FILM]
Puree:
- jedna mała dynia, o wadze do 1 kg,
- dwie łyżki brązowego cukru.
Składniki kremu:
- 250 g schłodzonego serka mascarpone,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1 laska wanilii,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 szklanki posiekanych fig,
- opakowanie tartaletek z kruchego ciasta
Do przygotowania deseru możemy użyć gotowego puree, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Po ostudzeniu puree przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z puree z dyni. Tak by powstała jednolita masa. Krem nakładamy na gotowe spody.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Żegnał Romusia, współtworzył "Plebanię". Zmarł ksiądz Bartmiński. Długo cierpiał
- Rutkowski zabrała dzieci i wyleciała z Polski. Tak wygląda krótko przed drugim ślubem
- Rosiewicz trafił do szpitala. Przeszedł wielogodzinną operację [TYLKO U NAS]
- Ida Nowakowska wyjedzie z Polski?! Wieści o jej mężu nie napawają optymizmem