Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi „Piwowary” 2020 w Łodzi. Piwo w cenie... 40 zł za butelkę! ZDJĘCIA

Piotr Jach
Piotr Jach
Ponad 600 rodzajów piwa prezentowanych przez 52 wystawców można spróbować na odbywających się w hali Expo-Łódź (al. Politechniki 4) Targach Piw i Browarnictwa „Piwowary” 2020. Do Łodzi zjechali przedstawiciele rzemieślniczych browarów z całego kraju.

Na imprezie premierę ma 19 nowych piw. Gdański Browar Rockmill prezentuje w Łodzi „Born from corn”, mocno chmielone piwo typu NewEngland Corn IPA. 25% jego zacieru stanowi kukurydza, bardzo rzadko wykorzystywana w browarnictwie w Polsce (w przeciwieństwie np. do USA).

- To piwo stworzone w kooperacji z browarem ReBrew, który jest wiodącym browarem rzemieślniczym na Ukrainie - mówi Marcin Rokicki z Browaru Rockmill.

Łódzka Piwoteka chwali się limitowaną edycją „Końskiej dawki”, czyli piwa zazwyczaj ważonego z dodatkiem tartego chrzanu. W limitowanej edycji na etapie leżakowania dodawana jest pasta wasabi, japońskiego chrzanu, znanego wszystkim lubiącym sushi.

Zdumienie, nawet wytrawnych piwoszy, wzbudzają piwa wymrażane - zarówno ich cena, jak i moc. Najnowszy twór browaru Komes, piwo wymrażane o niewymuszonej nazwie „Komes”, ma 25 proc. alkoholu (!) i kosztuje 40 zł za butelkę.

- Nie ma tu żadnej domieszki spirytusu ani innego alkoholu - uspokaja przedstawieciel browaru. - Taką moc osiąga się, mrożąc kadź z piwem do temperatury minus 18, 20 i 25 stopni Celsjusza i zbierając z powierzchni wszystko to, co się nie skrystalizuje. W pełni naturalny proces. To tak samo jak z wódką. Ta dobrej jakości nie zamarza do temperatury nawet minus 40 st. C. W tych „szemranych” zaraz poniżej zera zaczyna coś zamarzać.

„Piwowary” można odwiedzić jeszcze dziś w godz. od 13 do 24. Całodniowy bilet kosztuje 13 zł. Wstęp mają tylko osoby dorosłe.

Targom towarzyszą wykłady, warsztaty i degustacje (osobno płatne).

11 marca w Łodzi i innych miastach Polski rozpoczyna się Beer Food Week. Szefowie kuchni najlepszych restauracji w kraju zaserwują trzydaniowe menu złożone z dań, które najciekawiej łączą się ze smakami piw. Przysmaki dobrane w myśl filozofii beer pairingu (dobierania piwa do dań) zaserwuje w Łodzi trzynaście lokali, w tym np. DOKI Gastrobar, Woda Sodowa, czy Piwnica Łódzka. Rezerwacje stolików na www.beerfoodweek.com.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany