Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi Piw Regionalnych w Łodzi! Ponad 500 odmian do spróbowania [zdjęcia]

(pij)
Coś dla smakoszy dużego z pianką
Coś dla smakoszy dużego z pianką Paweł Łacheta
Można zobaczyć, jak się warzy piwo i degustować...

RTS WIDZEW - ZAWISZA RZGÓW [relacja na żywo, zapraszamy]

Ponad pięciuset odmian piwa można spróbować na odbywających się w łódzkiej hali Expo (ul. Stefanowskiego 30) trzecich Targach Piw Regionalnych „Piwowary”. Ofertę dla piwoszy uzupełniają stoiska z napojami bezalkoholowymi, cydrem, piwnymi przekąskami oraz stoiska gastronomiczne.

Na targi zjechali przedstawiciele wszystkich polskich browarów regionalnych i rzemieślniczych. Oprócz skosztowania ich wyrobów, na miejscu można dowiedzieć się także, jak stworzyć własny browar, zbudować swoją markę oraz jak warzyć piwo w domu.

- Mamy bardzo wiele pytań od piwowarów amatorów, którzy przychodzą po rady odnośnie składników i tajników warzenia piwa domowym sposobem. Nie jest to jakoś strasznie trudne, a piowo własnej roboty bywa o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tego, co oferuje handel - mówią Małgorzata Jatkowska i Damian Radomski, warzący piwną brzeczkę na stoisku Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

Wśród zatrzęsienia pilznerów, lagerów, piw pszenicznych, koźlaków, porterów, stoutów i innych przysmaków piwoszy uwagę zwracają smakowe piwa radomskiego browaru Czarny Kot, wśród których znajdują się m.in. piwa o smaku bananowym, miętowym, rabarbarowym, toffi, owoców tropikalnych, chilli...

- Lada moment wprowadzamy nowe smaki - zapowiadają Jarosław Kołsut i Tomasz Kwat, prezentując projekty etykiet piwa o smaku jagodowym.

Targi obfitują w nowości i premiery, wśród których jest np. uwarzone według starofrankońskiej receptury piwo „Rosalie” oraz piwa łaczące klasyczne belgiskie smaki z pilznerami.

Oprócz uciech dla podniebienia piwosze mogą liznąć sporo wiedzy o piwie i piwowarstwie. Wczoraj można było posłuchać wykładu o tym, jakie piwa dobrać do różnych potraw, jak warzyć piwo w domu, a także wykładu o odtwarzaniu zapomnianych gatunków piw i posmakować piw belgijskich trapistów. Dziś (targi można odwiedzać od godz. 13 do 23.30) odbędzie się m.in. kurs z zakresu rozpoznawania i oceny różnych gatunków piw, wykład o światowych stylach piwnych i rozstrzygnięcie dwóch konkursów: na najlepsze piwo domowe i najlepszy produkt prezentowany na targach.

ZOBACZ FILM: Płot śmiertelnie przygniótł 10-latkę. Właściciel ogrodzenia usłyszał zarzuty

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany