Picie alkoholi mocno schłodzonych lub z dodatkiem lodu powoduje chwilowe zamrożenie znajdujących się na języku i podniebieniu kubków smakowych. Dla wielu osób ta forma picia jest bardziej przystępna, trunek bowiem wydaje się nieco łagodniejszy. Jednakże warto mieć na uwadze, że zabijamy w ten sposób cały bukiet smaków i aromatów znajdujący w alkoholu. O ile w przypadku niższej jakości wódki czy piwa nie powinno nam to robić specjalnej różnicy, to już przy trunkach z wyższej półki popełniamy błąd.
Takich alkoholi nie należy podawać schłodzonych
Istnieją typy alkoholi, których nie można chłodzić przed podaniem. Robiąc to popełniasz gafę i pozbawiasz je większości smaków i aromatów. Zobacz w naszej galerii, co znajduje się na liście - niektórzy mogą być bardzo zaskoczeni:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu