Bawił publiczność mieszaniną języka polskiego, angielskiego i niemieckiego. Ze swadą i humorem tłumaczył 18-letniemu Konradowi, uczniowi łódzkiego Gastronomika, który mu pomagał, jak na przykład należy prawidłowo kroić paprykę. Na koniec wspólnego pichcenia wręczył mu... 20 groszy.
- Chyba wystarczy, nie? - zaśmiał się i podkręcił swojego charakterystycznego wąsa.
A potem poczęstował widzów wyśmienitą francuską zupą cebulową i zabrał się za przyrządzanie kolejnego dania.
Kto ma chęć nauczyć się gotowania pod okiem mistrza, może spróbować swych sił jeszcze w sobotę w godz. 10 - 18.
- Przez dwa dni Kurt Scheller przyrządzi co najmniej 12 dań pochodzących z różnych rejonów świata, m. in. zupę chrzanową i pieczonego łososia z sosem holenderskim - mówi Małgorzata Gromek, rzecznik organizatora imprezy. - Każdy ma możliwość udziału w przygotowywaniu potraw. Jest okazja do nauki pod okiem znakomitego kucharza i wspaniałej zabawy.
- Gotowanie dla Polaków przestało być przykrą powinnością, która ciąży nad nimi każdego dnia - uważa mistrz Scheller. - To w dużej mierze zasługa telewizyjnych programów kulinarnych. Pokazały, że można jeść smacznie, modnie i zdrowo wcale nie przemęczając się w kuchni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?