Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Szybkie ciasto z malinami na deser. Łatwy przepis na domowy wypiek. Prawdziwy rarytas dla łasuchów

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe ciasto z malinami to szybki wypiek na bazie oleju. Przed podaniem można udekorować je cukrem pudrem.
Domowe ciasto z malinami to szybki wypiek na bazie oleju. Przed podaniem można udekorować je cukrem pudrem. freepik.com/azerbaijan_stockers/zdjęcie ilustracyjne
Puszyste i słodkie ciasto z malinami to dla wielu osób idealny wypiek na koniec lata. W tym czasie warto przygotować szybkie ucierane ciasto z malinami. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub kremem zrobionym z mascarpone. Takie ciasto można zrobić ze świeżych lub mrożonych malin. Zobacz przepis na domowe ciasto z malinami.

W skrócie

Ciasto z malinami to znakomity wypiek do zrobienia w lecie i wczesną jesienią, gdy trwa sezon na te owoce. W tym przepisie, zamiast malin można też użyć innych owoców jagodowych takich jak truskawki, borówki, jagody lub agrest. Ciasto z malinami na oleju jest lekkie i delikatne. Po upieczeniu w tortownicy można przekroić je na pół i przełożyć gęstym budyniem. Zobacz przepis na szybkie ciasto z malinami.

Ciasto z malinami – przepis na oleju

Liczba porcji: dla 10–12 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 70 g cukru,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 100 g malin,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić ciasto z malinami?

Przygotowanie:

  1. Jajka należy ubić z cukrem, aż podwoi objętość. Zajmie to około 3 minuty.
  2. Następnie należy dodać olej słonecznikowy, wodę i ocet jabłkowy.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  4. Keksówkę lub tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  5. Ciasto należy wlać do formy. Maliny należy obsypać mąką ziemniaczaną i dorzucić na wierzch ciasta.
  6. Ciasto z malinami należy piec przez około 35 minut w temperaturze 170° Celsjusza z termoobiegiem lub 190° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  7. Po tym czasie należy sprawdzić ciasto za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie mokry, to trzeba piec jeszcze 10 minut.
  8. Gotowe ciasto z malinami należy wystudzić. Przed podaniem ciasto malinowe można posypać cukrem pudrem lub przełożyć kremem na bazie mascarpone i cukru waniliowego.

Malinowe ciasta na jesień

Ciasto z malinami można przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdza się ciasto z kruchym spodem, malinami i bezą, malinowa chmurka, jogurtowe ciasto z malinami lub ciasto czekoladowe z malinami. Do ciasta z malinami polecamy dodać konfiturę malinową. Biszkopt z malinami można też popijać aromatyczną herbatą z sokiem malinowym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybkie ciasto z malinami na deser. Łatwy przepis na domowy wypiek. Prawdziwy rarytas dla łasuchów - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany