W skrócie
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą - szybki przepis
Mamy dla Ciebie przepis na bardzo łatwe w wykonaniu rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Przygotujesz je w kilka minut, a gdy wstawisz do pieczenia, dom napełni się cudownym aromatem cynamonu. Dodatkowo nadzienie z czekolady poprawi nam humor i podniesie poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
W przepisie proponujemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można obecnie kupić w niemal każdym, większym sklepie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i szybko upieczemy pyszne rogaliki idealne na śniadanie, podwieczorek czy wieczorną przekąskę.
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
(8 rogalików, czas przygotowania: ok. 5 min, czas pieczenia: 15 min)

Składniki:
- ciasto francuskie (opakowanie 375 g)
- 16 kostek czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować rogaliki z czekoladą krok po kroku?
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Gotowe ciasto francuskie podziel na 8 równych kwadratów.
Na każdym kwadracie połóż w jednym rogu 2 kostki czekolady.
Nasza rada: rogaliki z ciasta francuskiego możesz nadziewać także powidłami śliwkowymi, ulubioną konfiturą lub ugotowanym wcześniej budyniem.
Zawiń ciasto formując rogaliki.
W miseczce roztrzep jajko widelcem i posmaruj rogaliki.
W drugiej miseczce połącz cukier z cynamonem i tą mieszanką posyp rogaliki.
Piecz rogaliki w dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez ok. 15 min. Gotowe.
Rogaliki z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło. Możesz przegotować większą porcję i gdy poczujesz ochotę na pysznego, ciepłego rogalika wystarczy podgrzać go ok. 5 min w dobrze rozgrzanym piekarniku. Smacznego!
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Szybki przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Poznaj przepis na pyszne bajgle. Przysmak, z którego powinniśmy być dumni
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami. Sprawdź przepis
- Babciny przepis na idealne naleśniki. Smak dzieciństwa
- Pańska skórka, oscypek, paprykarz... Z tych produktów słyną polskie miasta
- Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? TOP 5 przepisów na spaghetti
- Najlepszy przysmak na tłusty czwartek. Sprawdź prosty przepis na faworki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce