Szybka i pyszna sałatka. Przepis na doskonałą sałatkę prosto z łódzkiego "Gastronomika"

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Zaktualizowano 
Jak szybko przygotować smaczną i sycącą sałatkę? Oto przepis, który poleca Agata Wlazińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych "Gastronomik" w Łodzi.

Przepis na szybką i łatwą sałatkę

O tej porze roku warto korzystać z bogactwa warzyw i owoców sezonowych. Uczniowie łódzkiego Zespołu Szkół Gastronomicznych każdego dnia na zajęciach w szkolnym warsztacie uczą się przygotowywać smaczne i zdrowe dania ze świeżych produktów. Robią to pod okiem zespołu nauczycielek przedmiotów zawodowych. Wykonane przez młodzież potrawy trafiają do prowadzonej przy szkole restauracji. W godz. 13-15. korzystają z niej chętnie okoliczni mieszkańcy oraz osoby, pracujące w pobliżu. W menu zawsze znajdą dwie zupy, jedno dani mięsne, jedno półmięsne i jedno jarskie, surówki i jarzynki. Obiady oferowane są w przystępnych cenach. Od początku roku szkolnego ruszył też bufet, który zastąpił szkolny sklepik. Można w nim kupić kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z pieczonym mięsem, pasztetem, twarogiem, jajkiem, dużą ilością warzyw, sosem czosnkowym lub ziołowym, sałatki, drożdżówki, tartaletki, serniki, a także koktajle i smoothie – wszystko naturalne, zdrowe.
Zaopatrzenie bufetu powstaje u nas i cieszy się ogromną popularnością wśród uczniów i pracowników – podkreśla Agata Wlazińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych.

SAŁATKA POWIEW LATA (10 porcji)

SKŁADNIKI:
· Sałata lodowa 1/2 główki
· Papryka 1 szt.
· Ogórek zielony 1 szt.
· Rzodkiewka 1/2 pęczka
· Rukola 1/2 opakowania
· Pomidory koktajlowe 0,3 kg
· Szczypior 1 pęczek
· Ziarna słonecznika 0,05 kg
DODATKI DO WYBORU :
· Jaja 6 szt.
· Ser mozarella 0,60 kg
· Ser pleśniowy 0,60 kg
· Pierś z kurczaka 0,60 kg
SKŁADNIKI DO SOSU:
· Oliwa 0,10 l
· Musztarda 2 łyżki
· Miód 2 łyżki
· Woda 0,05 l
· Sól
· Cytryna 1/2 szt
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Sałatę lodową , paprykę , ogórka zielonego pokroić w paski
2. Rzodkiewkę pokroić w pół plasterki
3. Pomidor koktajlowy pokroić w ćwiartki
4. Z rukoli usunąć twarde końcówki
5. Ziarna słonecznika uprażyć
6. Do salaterki szklanej ułożyć warstwowo składniki
7. Wybrać dodatek :
· Jaja ugotować na twardo , pokroić w cząstki
· Ser mozzarella po odsączeniu z zalewy pokroić w kostkę
· Ser pleśniowy pokroić w kostkę
· Pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć przyprawami i przysmażyć
· Wybrany dodatek ułożyć w salaterce
8. Przygotować sos winegret :
· Do oliwy dodać musztardę , miód rozprowadzony w wodzie , sok z cytryny i do smaku sól
· Wszystkie składniki połączyć razem do zemulgowania i polać sosem sałatkę

polecane: Wybory 2019

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie