SAŁATKA "POWIEW LATA" (10 porcji)
SKŁADNIKI:
- Sałata lodowa 1/2 główki
- Papryka 1 szt.
- Ogórek zielony 1 szt.
- Rzodkiewka 1/2 pęczka
- Rukola 1/2 opakowania
- Pomidory koktajlowe 0,3 kg
- Szczypior 1 pęczek
- Ziarna słonecznika 0,05 kg
DODATKI DO WYBORU :
- Jaja 6 szt.
- Ser mozarella 0,60 kg
- Ser pleśniowy 0,60 kg
- Pierś z kurczaka 0,60 kg
SKŁADNIKI DO SOSU:
- Oliwa 0,10 l
- Musztarda 2 łyżki
- Miód 2 łyżki
- Woda 0,05 l
- Sól
- Cytryna 1/2 szt
Szybka sałatka na lato przepis
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Sałatę lodową , paprykę , ogórka zielonego pokroić w paski
2. Rzodkiewkę pokroić w pół plasterki
3. Pomidor koktajlowy pokroić w ćwiartki
4. Z rukoli usunąć twarde końcówki
5. Ziarna słonecznika uprażyć
6. Do salaterki szklanej ułożyć warstwowo składniki
7. Wybrać dodatek :
- Jaja ugotować na twardo , pokroić w cząstki
- Ser mozzarella po odsączeniu z zalewy pokroić w kostkę
- Ser pleśniowy pokroić w kostkę
- Pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć przyprawami i przysmażyć
- Wybrany dodatek ułożyć w salaterce
8. Przygotować sos winegret :
- Do oliwy dodać musztardę , miód rozprowadzony w wodzie , sok z cytryny i do smaku sól
- Wszystkie składniki połączyć razem do zemulgowania i polać sosem sałatkę
Przepis na szybką i łatwą sałatkę
O tej porze roku warto korzystać z bogactwa warzyw i owoców sezonowych. Uczniowie łódzkiego Zespołu Szkół Gastronomicznych każdego dnia na zajęciach w szkolnym warsztacie uczą się przygotowywać smaczne i zdrowe dania ze świeżych produktów. Robią to pod okiem zespołu nauczycielek przedmiotów zawodowych. Wykonane przez młodzież potrawy trafiają do prowadzonej przy szkole restauracji. W godz. 13-15. korzystają z niej chętnie okoliczni mieszkańcy oraz osoby, pracujące w pobliżu. W menu zawsze znajdą dwie zupy, jedno dani mięsne, jedno półmięsne i jedno jarskie, surówki i jarzynki. Obiady oferowane są w przystępnych cenach. Od początku roku szkolnego ruszył też bufet, który zastąpił szkolny sklepik. Można w nim kupić kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z pieczonym mięsem, pasztetem, twarogiem, jajkiem, dużą ilością warzyw, sosem czosnkowym lub ziołowym, sałatki, drożdżówki, tartaletki, serniki, a także koktajle i smoothie – wszystko naturalne, zdrowe.
Zaopatrzenie bufetu powstaje u nas i cieszy się ogromną popularnością wśród uczniów i pracowników – podkreśla Agata Wlazińska, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?