MKTG SR - pasek na kartach artykułów
8 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem...
fot. lesyamalkovich11/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E407 – Karagen

Jest substancją żelującą, zagęstnikiem i stabilizatorem pozyskiwanym z czerwonych wodorostów. Często występuje w przetworach i deserach mlecznych, w tym w produktach dietetycznych, przetworach owocowych (m.in. dżemach niskosłodzonych), mleku modyfikowanym dla niemowląt i środkach spożywczych dla dzieci.

Pewne metody przetwarzania karagenu (i przemiany w układzie trawienia) powodują jednak, że przekształca się on do polimeru o nasilonych działaniach niepożądanych. To m.in. wywoływanie stanów zapalnych jelit i zaburzeń ich funkcjonowania, a także zwiększenie ryzyka rozwoju zespołu jelita drażliwego, wrzodów i nowotworów.

Zobacz również

Tajemniczy Kirkut w Wielowsi: Świadek Dawnych Historii i Niewypowiedzianych Tajemnic

Tajemniczy Kirkut w Wielowsi: Świadek Dawnych Historii i Niewypowiedzianych Tajemnic

Wybuch w mieszkaniu w Polkowicach. W lokalu znaleziono materiały pirotechniczne

Wybuch w mieszkaniu w Polkowicach. W lokalu znaleziono materiały pirotechniczne

Polecamy

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty

Smażony ryż z jajkiem na obiad. Sposób na obiad ze składników prosto z lodówki

Smażony ryż z jajkiem na obiad. Sposób na obiad ze składników prosto z lodówki