Szef kuchni poleca - SOS TERIYAKI DO ŁOSOSIA według Alona Than

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Zaktualizowano 
Przepisy kulinarne. SOS TERIYAKI DO ŁOSOSIA według Alona Thana.

PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA

SOS TERIYAKI DO ŁOSOSIA według Alona Than

500 ml sosu sojowego
300 ml mirin
300 ml sake
250-300 g cukru
300 ml wody
4-5 plastrów pomarańczy
5 cm korzenia imbiru
zielona część z 1 pora

Wszystkie składniki gotujemy do momentu aż sos się zredukuje. Odcedzamy, aby usunąć z wywaru pomarańcze, imbir i pora. Łososia smażymy na patelni z każdej strony, dostosowując czas do grubości ryby. Pod koniec smażenia wycieramy z patelni nadmiar tłuszczu – oleju i wlewamy sos Teriyaki, redukujemy przez chwilę obracając stek z jednej i z drugiej strony.

Na 1 średni stek z łososia należy zużyć ok. 60-100 ml sosu.

PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA

Alon Than - Mistrz Świata w Sushi Tokyo World Sushi Cup 2015, od 2006 roku stworzył w Polsce wraz z żoną restauracje, takie jak: Izumi Sushi, Kago Sushi oraz Matcha Bistro & Bar. Juror konkursów międzynarodowych np. Global Sushi Challenge, Championnat de Sushi France. Współpracuje z japońskimi stowarzyszeniami All Japan Sushi Association oraz World Sushi Skills Institiute promując sushi na świecie, organizator egzaminów na Sushi Proficieny Test, a także Poland Sushi Cup 2019 - Polskich Mistrzostw Sushi.

Wybitni szefowie kuchni z całej Polski w ramach Taste Masters 2019 serwowali m.in. łososia
Dwa dni, 50 wybitnych szefów kuchni z całej Polski, 1000 unikalnych smaków, a wśród nich wyjątkowe dania z łososiem MOWI w roli głównej, którego nie mogło zabraknąć na największym festiwalu kulinarnym w Polsce – Taste Masters 2019.

11-12 maja w Warszawie odbyła się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia Taste Masters organizowanego przez Żółty Przewodnik Gault & Millau, który co roku nagradza najlepsze restauracje oraz najzdolniejszych szefów kuchni z całej Polski. W ciągu dwóch dni w Pałacu w Wilanowie odbywały się degustacje wyjątkowych dań serwowanych spod ręki mistrzów kulinarnych. Tak wykwintne potrawy nie mogły zostać przygotowane bez użycia produktów najwyżej jakości. Jednym z nich był łosoś atlantycki, którego smak jest idealnie wyważony pomiędzy delikatnością, jędrnością i miękkością, a proces jego przetwarzania nie wymaga stosowania sztucznych aromatów, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Podczas wydarzenia goście mieli możliwość degustacji różnorodnych dań z łososiem w roli głównej, zarówno w tradycyjnym wydaniu, jak i w sushi oraz w kompozycjach kuchni fusion. Był on obecny nie tylko na talerzach, ale również podczas warsztatów prowadzonych przez Kamila Sadkowskiego, szefa Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni oraz przez Alona Than, Mistrza Świata Sushi 2015 w Japonii, który zdradził uczestnikom tajemnice przyrządzenia idealnego sushi. Szef kuchni pokazał również jak w prosty i szybki sposób przygotować minutowe steki z łososia w wyjątkowym sosie Teriyaki na bazie japońskiej przyprawy Mirin, sake oraz cytrusów.

PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA

- Dobre danie nie zależy wyłącznie od umiejętności łączenia smaków. Ogromny wpływ mają składniki – starannie dobrane, pochodzące ze sprawdzonych źródeł, wyróżniające się jakością. Jako szefowie kuchni musimy być pewni tego, co wychodzi z naszej kuchni i trafia do gości. Zaufałem MOWI, bo ten łosoś pochodzi ze zrównoważonych źródeł, jego mięso jest jędrne i sprężyste. – mówi Alon Than, założyciel i szef kuchni w Izumi Sushi oraz Kago.

Dzięki swoim właściwościom odżywczym, szczególnie wysokiej zawartości kwasów Omega-3 oraz apetycznej barwie łosoś MOWI zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Produkt jest obecny w menu jednych z najlepszych restauracji w całej Polsce.

Oto lista lokali, które w swojej ofercie serwują łososia MOWI
Łódź: Ato Sushi
Warszawa: Kago Sushi, Izumi Biały Kamień, Sushi Zushi Żurawia, Pink Lobster, Zoni, Bistro Royal,
Gdańsk: Niesztuka, True, Szafarnia 10
Poznań: Matii Sushi, Autentyk, BlowUpHall5050, Muga
Wrocław: Przystań
Kraków: Trzy Rybki, Bottiglieria, Nago Sake&Sushi, Zakładka
Gdynia: Krew i Woda
Katowice: Umami

PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie