PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA
SOS TERIYAKI DO ŁOSOSIA według Alona Than
500 ml sosu sojowego
300 ml mirin
300 ml sake
250-300 g cukru
300 ml wody
4-5 plastrów pomarańczy
5 cm korzenia imbiru
zielona część z 1 pora
Wszystkie składniki gotujemy do momentu aż sos się zredukuje. Odcedzamy, aby usunąć z wywaru pomarańcze, imbir i pora. Łososia smażymy na patelni z każdej strony, dostosowując czas do grubości ryby. Pod koniec smażenia wycieramy z patelni nadmiar tłuszczu – oleju i wlewamy sos Teriyaki, redukujemy przez chwilę obracając stek z jednej i z drugiej strony.
Na 1 średni stek z łososia należy zużyć ok. 60-100 ml sosu.
PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA
Alon Than - Mistrz Świata w Sushi Tokyo World Sushi Cup 2015, od 2006 roku stworzył w Polsce wraz z żoną restauracje, takie jak: Izumi Sushi, Kago Sushi oraz Matcha Bistro & Bar. Juror konkursów międzynarodowych np. Global Sushi Challenge, Championnat de Sushi France. Współpracuje z japońskimi stowarzyszeniami All Japan Sushi Association oraz World Sushi Skills Institiute promując sushi na świecie, organizator egzaminów na Sushi Proficieny Test, a także Poland Sushi Cup 2019 - Polskich Mistrzostw Sushi.
Wybitni szefowie kuchni z całej Polski w ramach Taste Masters 2019 serwowali m.in. łososia
Dwa dni, 50 wybitnych szefów kuchni z całej Polski, 1000 unikalnych smaków, a wśród nich wyjątkowe dania z łososiem MOWI w roli głównej, którego nie mogło zabraknąć na największym festiwalu kulinarnym w Polsce – Taste Masters 2019.
11-12 maja w Warszawie odbyła się pierwsza edycja kulinarnego wydarzenia Taste Masters organizowanego przez Żółty Przewodnik Gault & Millau, który co roku nagradza najlepsze restauracje oraz najzdolniejszych szefów kuchni z całej Polski. W ciągu dwóch dni w Pałacu w Wilanowie odbywały się degustacje wyjątkowych dań serwowanych spod ręki mistrzów kulinarnych. Tak wykwintne potrawy nie mogły zostać przygotowane bez użycia produktów najwyżej jakości. Jednym z nich był łosoś atlantycki, którego smak jest idealnie wyważony pomiędzy delikatnością, jędrnością i miękkością, a proces jego przetwarzania nie wymaga stosowania sztucznych aromatów, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Podczas wydarzenia goście mieli możliwość degustacji różnorodnych dań z łososiem w roli głównej, zarówno w tradycyjnym wydaniu, jak i w sushi oraz w kompozycjach kuchni fusion. Był on obecny nie tylko na talerzach, ale również podczas warsztatów prowadzonych przez Kamila Sadkowskiego, szefa Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni oraz przez Alona Than, Mistrza Świata Sushi 2015 w Japonii, który zdradził uczestnikom tajemnice przyrządzenia idealnego sushi. Szef kuchni pokazał również jak w prosty i szybki sposób przygotować minutowe steki z łososia w wyjątkowym sosie Teriyaki na bazie japońskiej przyprawy Mirin, sake oraz cytrusów.
PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA
- Dobre danie nie zależy wyłącznie od umiejętności łączenia smaków. Ogromny wpływ mają składniki – starannie dobrane, pochodzące ze sprawdzonych źródeł, wyróżniające się jakością. Jako szefowie kuchni musimy być pewni tego, co wychodzi z naszej kuchni i trafia do gości. Zaufałem MOWI, bo ten łosoś pochodzi ze zrównoważonych źródeł, jego mięso jest jędrne i sprężyste. – mówi Alon Than, założyciel i szef kuchni w Izumi Sushi oraz Kago.
Dzięki swoim właściwościom odżywczym, szczególnie wysokiej zawartości kwasów Omega-3 oraz apetycznej barwie łosoś MOWI zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Produkt jest obecny w menu jednych z najlepszych restauracji w całej Polsce.
Oto lista lokali, które w swojej ofercie serwują łososia MOWI
Łódź: Ato Sushi
Warszawa: Kago Sushi, Izumi Biały Kamień, Sushi Zushi Żurawia, Pink Lobster, Zoni, Bistro Royal,
Gdańsk: Niesztuka, True, Szafarnia 10
Poznań: Matii Sushi, Autentyk, BlowUpHall5050, Muga
Wrocław: Przystań
Kraków: Trzy Rybki, Bottiglieria, Nago Sake&Sushi, Zakładka
Gdynia: Krew i Woda
Katowice: Umami
PRZEPISY KULINARNE. SOS DO ŁOSOSIA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?