Szef kuchni poleca: Kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach

(pij)Zaktualizowano 
Kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach Piotr Jach
Kulinarną atrakcją restauracji Česky Film jest zmieniające się mniej więcej co miesiąc sezonowe menu, które urozmaica stałą kartę lokalu wyspecjalizowanego w kuchni naszych południowych sąsiadów. Zpoczątkiem kwietnia szef Karol Świąder wraz z zespołem wprowadził wiosenną kartę, w której znalazły się dania stworzone z inspiracji tą porą roku, lekkie i świeże.

– Przystawką jest mix sałat z cytrynowymm vinegretem, rzodkiewką, świezymi kiełkami, prażonym ziarnem słonecznika i jajkiem poche – mówi szef Świąder. – Naszą wiosenną zupą jest krem z zielonego groszku z miętą i czipsem z topinamburu. To trochę zapomniane warzywo coraz częściej powraca na nasze stoły. Danie główne to kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach, którego proponuję tym razem Czytelnikom „Expressu”. Kurczaka kukurydzianego można z powodzeniem zastąpić zwykłym kurczakiem, lecz proponuję poszukać tego kukurydzianego. Jego mięso ma lekko złotą barwę i swoisty subtelny smak. Jest bardzo zdrowe.

Uzupełnieniem sezonowego menu jest nietypowy, bo wytrawny deser – roladka z kozim serem z pistacjami w sosie z czerwonych owoców i płatkiem białej czekolady.

Kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach
Składniki

  • Kurczak kukurydziany,
  • młodziutkie marchewki (tzw. baby),
  • rzodkiewki,
  • kasza bulgur,
  • natka pietruszki,
  • szalotki,
  • masło orzechowe,
  • białe wino,
  • masło,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie
Kurczaka lekko solimy i pieprzymy a potem smażymy krótko na patelni na łyżce oliwy, tylko na tyle, żeby zamknąć mięso. Niech się zrobi złocisty. Po takim przygotowaniu pieczemy go przez 8 minut w piekarniku ustawionym na 180 st. C. Po upieczeniu i wydobyciu mięsa z piekarnika dajemy mu odpocząć przez około 4 minuty.
Na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka wrzucamy młode marchewki i rzodkiewki. Podlewamy niewielką ilością białego wina. Dodajemy masło, by sklarować sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kaszę bulgur gotujemy na wrzącej wodzie około 8 minut. Odcedzamy z wody i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przysmażamy szalotki na maśle z solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do tego masło orzechowe i natkę pietruszki. Dodajemy bulgur oraz sos, który pozostał z pieczenia kurczaka. Mieszamy.
Komponujemy tależ układając kaszę w foremce. Na niej układamy kurczaka, z boku dodajemy marchewki i rzodkiewki.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

taleŻ ?!!!

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3