Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szef kuchni poleca: Kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach

(pij)
Kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach
Kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach Piotr Jach
Kulinarną atrakcją restauracji Česky Film jest zmieniające się mniej więcej co miesiąc sezonowe menu, które urozmaica stałą kartę lokalu wyspecjalizowanego w kuchni naszych południowych sąsiadów. Zpoczątkiem kwietnia szef Karol Świąder wraz z zespołem wprowadził wiosenną kartę, w której znalazły się dania stworzone z inspiracji tą porą roku, lekkie i świeże.

– Przystawką jest mix sałat z cytrynowymm vinegretem, rzodkiewką, świezymi kiełkami, prażonym ziarnem słonecznika i jajkiem poche – mówi szef Świąder. – Naszą wiosenną zupą jest krem z zielonego groszku z miętą i czipsem z topinamburu. To trochę zapomniane warzywo coraz częściej powraca na nasze stoły. Danie główne to kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach, którego proponuję tym razem Czytelnikom „Expressu”. Kurczaka kukurydzianego można z powodzeniem zastąpić zwykłym kurczakiem, lecz proponuję poszukać tego kukurydzianego. Jego mięso ma lekko złotą barwę i swoisty subtelny smak. Jest bardzo zdrowe.

Uzupełnieniem sezonowego menu jest nietypowy, bo wytrawny deser – roladka z kozim serem z pistacjami w sosie z czerwonych owoców i płatkiem białej czekolady.

Kurczak kukurydziany z orzechową kaszą bulgur na młodych warzywach
Składniki

  • Kurczak kukurydziany,
  • młodziutkie marchewki (tzw. baby),
  • rzodkiewki,
  • kasza bulgur,
  • natka pietruszki,
  • szalotki,
  • masło orzechowe,
  • białe wino,
  • masło,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie
Kurczaka lekko solimy i pieprzymy a potem smażymy krótko na patelni na łyżce oliwy, tylko na tyle, żeby zamknąć mięso. Niech się zrobi złocisty. Po takim przygotowaniu pieczemy go przez 8 minut w piekarniku ustawionym na 180 st. C. Po upieczeniu i wydobyciu mięsa z piekarnika dajemy mu odpocząć przez około 4 minuty.
Na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka wrzucamy młode marchewki i rzodkiewki. Podlewamy niewielką ilością białego wina. Dodajemy masło, by sklarować sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kaszę bulgur gotujemy na wrzącej wodzie około 8 minut. Odcedzamy z wody i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przysmażamy szalotki na maśle z solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do tego masło orzechowe i natkę pietruszki. Dodajemy bulgur oraz sos, który pozostał z pieczenia kurczaka. Mieszamy.
Komponujemy tależ układając kaszę w foremce. Na niej układamy kurczaka, z boku dodajemy marchewki i rzodkiewki.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany