Szarlotka według starej receptury. Taki wypiek robiły nasze mamy. Zobacz sprawdzony przepis na szarlotkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa szarlotka może też być przykryta kruchym ciastem.
Domowa szarlotka może też być przykryta kruchym ciastem. 123rf.com/keko64
Szarlotka to najpopularniejszy wypiek w Polsce. Prosta ciasto z jabłkami świetnie sprawdzi się jako deser podawany na podwieczorek. Wystarczy zaparzyć filiżankę świeżej kawy lub kubek herbaty, aby cieszyć się w pełni smakiem domowej szarlotki. Jesienią polecamy zrobić szarlotkę z uprażonymi jabłkami. Tak pyszną, że sięgnięcie po dokładkę.

W skrócie

Szarlotka to zdecydowanie najbardziej jesienne ciasto, jakie można sobie wymarzyć. Sezon na jabłka trwa, a użycie ich do ciast, deserów i dań wytrawnych jest niemal obowiązkowe. Aby wykorzystać efektywnie jabłka w kuchni, proponujemy przepis na szarlotkę. Wystarczy zrobić kruche ciasto, uprażyć jabłka, doprawić je cynamonem i zetrzeć ciasto na wierzchu. Oto klasyczna szarlotka na kruchym cieście, która urozmaici rodzinny obiad.

Zobacz także: Przepisy z jabłkami. Jabłecznik i inne frykasy z jabłek

Szarlotka – przepis na tradycyjne ciasto

Liczba porcji: około 16-20, Czas przygotowania: 2 godziny, w tym: 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + około 40 minut pieczenia.

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 80 g śmietany 12%,
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej.

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek,
  • 50 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Opcjonalnie do piany bezowej:

  • 3 białka (pozostałe po zrobieniu kruchego ciasta),
  • 30 g cukru.
Jeśli chcecie urozmaicić smak szarlotki, to polecamy zamienić 100 g mąki pszennej na zmielone orzechy włoskie. Dzięki temu powstanie najlepsza na świecie
Jeśli chcecie urozmaicić smak szarlotki, to polecamy zamienić 100 g mąki pszennej na zmielone orzechy włoskie. Dzięki temu powstanie najlepsza na świecie szarlotka na jesień. Anna Daniluk

Jak zrobić szarlotkę?

Przygotowanie:
Szarlotka – ciasto kruche:

  1. Z wymienionych składników należy zagnieść gładkie ciasto.
  2. Ciasto trzeba podzielić na dwie części. 1/3 ciasta ma być pozostawiona do zrobienia kruszonki na cieście. Ciasto odkładamy do lodówki na około godzinę.
  3. Formę (np.: tortownicę o średnicy 26 cm) wysmarowaną masłem i obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dwiema trzecimi ciasta na spodzie. Ciasto można też cienko rozwałkować i przełożyć na wałku do wybranej formy.
  4. Spód do szarlotki trzeba ponakłuwać widelcem i wstawić na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 190°C.
  5. Wyjąć ciasto z piekarnika, jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
  6. Opcjonalnie białka, które zostały po zrobieniu kruchego ciasta, można ubić z trzema łyżkami cukru i rozłożyć na cieście z masą jabłkową.
  7. Następnie pozostałą część ciasta należy zetrzeć na tarce lub porozrywać placami i ułożyć na wierzchu.
  8. Szarlotka powinna być wstawiona do piekarnika i pieczona przez 30-40 minut.
  9. Wierzch powinien być jasnobrązowy. Upieczoną szarlotkę należy ostudzić w formie. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Nadzienie jabłkowe do szarlotki (prażone jabłka):

  1. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce, należy przygotowywać jabłka.
  2. Owoce należy obrać i pokroić w cienkie plastry ostrym nożem lub na mandolinie.
  3. Na patelni trzeba rozpuścić łyżkę masła, wrzucić jabłka, podsmażyć i mieszać aż do zmięknięcia. Wtedy można dodać cukier i przyprawy.
  4. Na koniec jabłka na szarlotkę trzeba poddusić, aż się rozpadną i całość ostudzić.

Szarlotka – przepisy z całego świata

Ciasto z jabłkami znane jest w różnych wersjach na całym świecie. We Francji prym wiedzie tarta Tatin. Siostry Tatin wprowadziły do menu swojego hotelu wypiek, który był odwróconą szarlotką. Na dole kładzie się karmelizowane jabłka i następnie w formie przykrywa ciastem. Po upieczeniu i wystudzeniu szybkim ruchem przekręca się tortownicę do góry dnem. W Stanach Zjednoczonych natomiast sięga się po tartę z jabłkami (apple pie), czyli ciasto z jabłkami ozdabiane kratką z kruchego ciasta. Gdy znudzi wam się tradycyjna szarlotka, to łasuchom polecamy:

Mamy nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie wam do gustu. Szczególnie że szarlotka przez zastosowane dodatki może mieć różne odsłony. A podana z gałką domowych lodów waniliowych stanie się wyjątkowym deserem.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Prospero+ KHC29.H0WH

999,00 zł610,00 zł-39%

kup najtaniej

Yoer

YOER KM02BK

398,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Szarlotka według starej receptury. Taki wypiek robiły nasze mamy. Zobacz sprawdzony przepis na szarlotkę - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie