Święto Czekolady w Łodzi. Co pysznego i gdzie zjeść [LISTA LOKALI i ceny deserów]
Lista uczestników Święta Czekolady 2018:
Fatamorgana ul. Księży Młyn 16
Tarta czekoladowa z bananami i cynamonem, maliny liofilizowane, lody czekoladowo piwne
Cena: 16 zł
Jul’s ul. Struga 3
Mus „Trzy czekolady” – delikatne musowe ciasto na bez glutenowym podkładzie. Miękkie i puszyste. Gdy trafi do ust, od razu znika, jak chmurka czekoladowa. To milość od pierwszego kęsa – prawdziwa czekolada w prawdziwym musie.
Cena: 15 zł (w zestawie z cappuccino: 23 zł)
Kawiarnia w Podwyrku ul. Piotrkowska 116
Ciasto Marchewkowo-Czekoladowe podawane z czekoladowym sosem custard, wszystko przełamane nutą pomarańczowo-mango. Pomysł na ten deser powstał w oparciu o tradycyjnie łódzkie ciasto marchewkowe i angielski sos zwany English Custard
Cena: 10 zł (do festiwalowego deseru wybrana kawa 30% taniej)
Kolory Wina Hotel NoBo ul Liściasta 86
Kula nitro z musem czekoladowym i owocami – sezonowe owoce oblane mlecznym musem zamknięte w kuli nitro z temperowanej czekolady, trzydziestosekundowy biszkopt, gąbka czekoladowy i makaronik z mleczny
Cena: 19 zł (w zestawie z kawą espresso affogato 28 zł)
Lokal Aleja Leona Schillera
Sernik z gorzkiej czekolady, mus z białej czekolady, kawior wiśniowy, słona kruszonka migdałowa
Cena: 12 zł (w zestawie z kawą espresso, białą, czarną lub czekoladą: 15 zł)
Manufaktura Czekolady ul. Piotrkowska 217
Wiosenny trójkąt – wilgotne i mocno czekoladowe brownie z delikatnym, kremowym musem pistacjowym, przełamane soczystym purée z mango, podawane z bezą pistacjową, borówkami, listkami szałwii, kruszonym ziarnem kakaowym i cienką taflą mlecznej czekolady. Doskonałe z delikatnym cappuccino na bazie kawy z łódzkiej palarni Jaga.
Cena: 15 zł (w zestawie z kawą: 18 zł)
Owoce i Warzywa ul. Traugutta 9
Pąki Wiosny – praliny będące połączeniem czekolady i orzeźwiających smaków kojarzonych z wiosną. Świeża malina, masa z brownie i syropu hibiskusowego idealnie współgrają z czekoladą, która zwieńcza efekt. Dostępne są dwie opcje: wegańska z gorzką czekoladą i owocami czarnego bzu oraz niewegańska – z białą czekoladą, prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Czekoladki podawane są z konfiturą z rabarbaru, imbiru i czerwonego szczawiu. Zestaw można zamówić z espresso o owocowym profilu.
Cena: 12 zł (w zestawie z kawą espresso: 16 zł)
Parking Caffe i Bistro ul. Narutowicza 51
Mus czekoladowy z mango i mascarpone
Cena: 14 zł (w zestawie z kawą flat white: 16 zł)
Pod Jabłonką Paderewskiego 11a
Kakaowe Placuszki z Polskimi Jabłkami na czekoladowej ziemi lub na wiórkach
Cena: 12 zł w zestawie z czarną kawą
Porcja ul. Roosevelta 7
Wegański biszkopt czekoladowy, nasączony kawą żołędziową, oblany czekoladową krówką z chałwowymi pralinkami słonecznikowymi i wędzoną solą
Cena: 14 zł (w zestawie z kawą Americano: 19 zł)
Qubek Cafe ul. Gdańska 141
Ciasto czekoladowe z burakiem i suszoną śliwką
Cena: 12 zł (w zestawie z kawą cappuccino: 18 zł)
Restauracja u Kretschmera (Hotel Tobaco) ul. Kopernika 64
Biszkopt migdałowy z galaretką wiśniową, musem czekoladowym, jabłkowym cygarem i pomarańczą
Cena: 13 zł (w zestawie z kawą: 16 zł)
Szwalnia smaków ul. Piotrkowska 217
Pralina różana, trufla chlebowo-cytrusowa, pralina gruszka karmel i pietruszka
Cena: 13 zł
The Brick ul. Piotrkowska 136
Szafranowe Love – sernik przyprawiony szafranem z polewą z białej czekolady, podawany z konfiturą z malin oraz kawałeczkami oryginalnej, kolumbijskiej czekolady. W zastawie proponujemy wyśmienitą kawę przelewową.
Cena: 10 zł (w zestawie z kawą przelewową: 16 zł)
The Brick ul. Piotrkowska 63
Szafranowe Love – sernik przyprawiony szafranem z polewą z białej czekolady, podawany z konfiturą z malin oraz kawałeczkami oryginalnej, kolumbijskiej czekolady. W zastawie proponujemy wyśmienitą kawę przelewową.
Cena: 10 zł (w zestawie z kawą przelewową: 16 zł)
Zakład Bistro ul. Piotrkowska 22
Kraksa Strusiego Jajeczka – nuta świąteczno-wiosenna, niosąca przyjemność i niebo po którym struś do nas biegł. Deser prezentujący lekkość, ale też i głębię nasycenia czekoladowego smaku w trzech odsłonach. Ciemno-czekoladowa „skorupeczka”, skrywa puszysty mus na bazie serka mascarpone, różowego pieprzu oraz słodkiej białej czekolady. Intensywnie kontrastujące swą barwą i smakiem „żółtko”, prezentuje owocową głębię mango. Całość podana na grzędzie z białej ziemi czekoladowej z „błyskową” nutą niespodzianki. Kraksa strusiego jaja może być podawana również w zestawie z kawą.
Cena: 15 zł (w zestawie z kawą: 18 zł)