ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Święto Czekolady w Łodzi. Co pysznego i gdzie zjeść [LISTA...

(pij)

2018-04-05 10:35

2018-04-06 22:51

6 Komentarzy
Dodaj komentarz

Święto Czekolady w Łodzi. Co pysznego i gdzie zjeść [LISTA LOKALI i ceny deserów]

(pij)

2018-04-05 10:35

Czekoladowy Deser na wiosnę – takie hasło będzie przyświecać trzeciej już edycji łódzkiego Święta Czekolady, które rozpocznie się w najbliższy piątek i potrwa do 15 kwietnia.
1/13

(© materiały prasowe)

Opis: Szyby Lustra Al. Piłsudskiego 14
Deser z belgijskiej czekolady pełen orzechów laskowych z paloną białą czekoladą i bezą waniliową Bourbon, podany na borówkach z musem z kiszonego jabłka i pudrem z buraka oraz świeżymi owocami
Cena: 15 zł
Przejdź do galerii
  • Grand Galeria 7.15 (Grand Hotel) ul. Piotrkowska 72
Czekoladowe pave z domowymi lodami z trawy cytrynowej i tymianku, czekoladową kruszonką, galaretką malinową i rabarbarem
Cena: 15 zł (w zestawie z dowolną kawą: 21 zł)
  • Łódź Podwodna ul. Piotrkowska 146
Deser czekoladowy z kremem prosecco, gorzką czekoladą i malinami, glazurą z białej czekolady na kakaowej kruszonce
Cena: 12 zł (w zestawie z kawą cappuccino na kawie Piacetto: 16 zł)
  • Maison a.s. ul. Księży Młyn 16
Tartalette Printemp - kruche ciastko czekoladowe, krem Namelaka, marmolada rabarbar - truskawka, krem mascarpone, kruche ciastko zielone, kwiaty jadalne, kwiaty cukrowe, nasturcja, sponge zielony, czekoladaowe dodatki
Cena: 16 zł (w zestawie z kawą espresso, americano, flat white, cappuccino lub herbatą: 20 zł)
  • MOTYWY ul. Traugutta 14
Monoporcja – deser czekolady z biszkoptem, prażynką czekoladową, żelem z moreli, kremem angielskim z białą czekoladą i musem czekoladowym z dodatkiem pieprzu cayenne
Cena: 16 zł
  • Piwnica Łódzka ul. Sienkiewicza 67
Kumabo z musem z karmelowej czekolady z płatkami soli himalajskiej, jagodami i złotem
Cena: 18 zł
  • Stare Kino by Antoine Lopez ul. Piotrkowska 120
Kopułka z czekoladowym musem z galaretką z szafranu i creme brulee z estragonem
Cena: 22 zł (w zestawie z kawą: 29 zł)
  • Cocoart’s ul. Okopowa 111
Ciasto czekoladowe na bazie czekolady deserowej 70%, chrupiąca prażynka z pastą z migdałów, żelka z porzeczki i malin, cremoux z mleczną czekoladą, Baileys w musie na bazie śmietanki
Cena: 13 zł
  •  Lista uczestników Święta Czekolady 2018: 

Fatamorgana ul. Księży Młyn 16
Tarta czekoladowa z bananami i cynamonem, maliny liofilizowane, lody czekoladowo piwne 
Cena: 16 zł

Jul’s ul. Struga 3
Mus „Trzy czekolady” – delikatne musowe ciasto na bez glutenowym podkładzie. Miękkie i puszyste. Gdy trafi do ust, od razu znika, jak chmurka czekoladowa. To milość od pierwszego kęsa – prawdziwa czekolada w prawdziwym musie.
Cena: 15 zł (w zestawie z cappuccino: 23 zł)

Kawiarnia w Podwyrku ul. Piotrkowska 116
Ciasto Marchewkowo-Czekoladowe podawane z czekoladowym sosem custard, wszystko przełamane nutą pomarańczowo-mango. Pomysł na ten deser powstał w oparciu o tradycyjnie łódzkie ciasto marchewkowe i angielski sos zwany English Custard
Cena: 10 zł (do festiwalowego deseru wybrana kawa 30% taniej)

Kolory Wina Hotel NoBo ul Liściasta 86
Kula nitro z musem czekoladowym i owocami – sezonowe owoce oblane mlecznym musem zamknięte w kuli nitro z temperowanej czekolady, trzydziestosekundowy biszkopt, gąbka czekoladowy i makaronik z mleczny 
Cena: 19 zł (w zestawie z kawą espresso affogato 28 zł)

Lokal Aleja Leona Schillera
Sernik z gorzkiej czekolady, mus z białej czekolady, kawior wiśniowy, słona kruszonka migdałowa
Cena: 12 zł (w zestawie z kawą espresso, białą, czarną lub czekoladą: 15 zł)

Manufaktura Czekolady ul. Piotrkowska 217
Wiosenny trójkąt – wilgotne i mocno czekoladowe brownie z delikatnym, kremowym musem pistacjowym, przełamane soczystym purée z mango, podawane z  bezą pistacjową, borówkami, listkami szałwii, kruszonym ziarnem kakaowym i cienką taflą mlecznej czekolady. Doskonałe z delikatnym cappuccino na bazie kawy z łódzkiej palarni Jaga.
Cena: 15 zł (w zestawie z kawą: 18 zł)

Owoce i Warzywa ul. Traugutta 9
Pąki Wiosny – praliny będące połączeniem czekolady i orzeźwiających smaków kojarzonych z wiosną. Świeża malina, masa z brownie i syropu hibiskusowego idealnie współgrają z czekoladą, która zwieńcza efekt. Dostępne są dwie opcje: wegańska z gorzką czekoladą i owocami czarnego bzu oraz niewegańska – z białą czekoladą, prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Czekoladki podawane są z konfiturą z rabarbaru, imbiru i czerwonego szczawiu. Zestaw można zamówić z espresso o owocowym profilu.
Cena: 12 zł (w zestawie z kawą espresso: 16 zł)

Parking Caffe i Bistro ul. Narutowicza 51
Mus czekoladowy z mango i mascarpone
Cena: 14 zł (w zestawie z kawą flat white: 16 zł)

Pod Jabłonką Paderewskiego 11a
Kakaowe Placuszki z Polskimi Jabłkami na czekoladowej ziemi lub na wiórkach
Cena: 12 zł w zestawie z czarną kawą

Porcja ul. Roosevelta 7
Wegański biszkopt czekoladowy, nasączony kawą żołędziową, oblany czekoladową krówką z  chałwowymi pralinkami słonecznikowymi i wędzoną solą
Cena: 14 zł (w zestawie z kawą Americano: 19 zł)

Qubek Cafe ul. Gdańska 141
Ciasto czekoladowe z burakiem i suszoną śliwką
Cena: 12 zł (w zestawie z kawą cappuccino: 18 zł)

Restauracja u Kretschmera (Hotel Tobaco) ul. Kopernika 64
Biszkopt migdałowy z galaretką wiśniową, musem czekoladowym, jabłkowym cygarem i pomarańczą
Cena: 13 zł (w zestawie z kawą: 16 zł)

Szwalnia smaków ul. Piotrkowska 217
Pralina różana, trufla chlebowo-cytrusowa, pralina gruszka karmel i pietruszka
Cena: 13 zł

The Brick ul. Piotrkowska 136
Szafranowe Love – sernik przyprawiony szafranem z polewą z białej czekolady, podawany z konfiturą z malin oraz kawałeczkami oryginalnej, kolumbijskiej czekolady. W zastawie proponujemy wyśmienitą kawę przelewową.
Cena: 10 zł (w zestawie z kawą przelewową: 16 zł)

The Brick ul. Piotrkowska 63
Szafranowe Love – sernik przyprawiony szafranem z polewą z białej czekolady, podawany z konfiturą z malin oraz kawałeczkami oryginalnej, kolumbijskiej czekolady. W zastawie proponujemy wyśmienitą kawę przelewową.
Cena: 10 zł (w zestawie z kawą przelewową: 16 zł)

Zakład Bistro ul. Piotrkowska 22
Kraksa Strusiego Jajeczka – nuta świąteczno-wiosenna, niosąca przyjemność i niebo po którym struś do nas biegł. Deser prezentujący lekkość, ale też i głębię nasycenia czekoladowego smaku w trzech odsłonach. Ciemno-czekoladowa „skorupeczka”, skrywa puszysty mus na bazie serka mascarpone, różowego pieprzu oraz słodkiej białej czekolady. Intensywnie kontrastujące swą barwą i smakiem „żółtko”, prezentuje owocową głębię mango. Całość podana na grzędzie z białej ziemi czekoladowej z „błyskową” nutą niespodzianki. Kraksa strusiego jaja może być podawana również w zestawie z kawą.
Cena: 15 zł (w zestawie z kawą: 18 zł)

ZDJĘCIA DESERÓW I CENY W GALERII ZDJĘĆ



Przez dziesięć dni wielbiciele słodkości na bazie kakaowego przysmaku będą mogli skosztować specjałów szefów kuchni i cukierników aż 27 restauracji i kawiarni, które biorą udział w festiwalu.
Wśród słodkich propozycji są zarówno kreatywne desery, nowoczesne, pyszne i piękne monoporcje, jak i wspaniałe domowe ciasta z ciekawymi dodatkami. Rozpiętość cen: 10 – 23 zł.
Smaczną część festiwalu uzupełnią warsztaty dla miłośników cukiernictwa i słodkości, które odbędą się w cukierni butikowej Cocoart’s: pierwsze poświęcone pracy z czekoladą, drugie – monoporcjom.

Sprawdź: Ile kalorii ma czekolada i ponad 900 innych produktów?

Pogoda na piątek

Komentarze

(6)
Sortuj komentarze: zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Tytuł

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Podpis (gość)  •

Treść komentarza

odpowiedzi (0)

skomentuj

Privatesportshop - Ventes privées dédiées au sport - Private Sport Shop

0 / 0

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

resitc.com [13] (gość)  •

Amazon.com Help: Amazon.com Privacy Notice

odpowiedzi (0)

skomentuj

Tytuł

+1 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Podpis (gość)  •

Treść komentarza

odpowiedzi (0)

skomentuj

Tytuł

+2 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

La tuvo Castro, pero no pudo ser - 04/05/2018 - Olé (gość)  •

Treść komentarza

odpowiedzi (0)

skomentuj

Tytuł

+2 / -1

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Podpis (gość)  •

Treść komentarza

odpowiedzi (0)

skomentuj

Pod hasłem

+4 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Cukiernik (gość)  •

Wal śmiało w peowskopeselowskoeseldowskie kakao!

odpowiedzi (0)

skomentuj