Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święta Bożego Narodzenia w wersji wege - co zamiast ryby, świątecznej pieczeni i bigosu. Przepisy polskich blogerów

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Warzywa to podstawa w kuchni wegańskiej.
Warzywa to podstawa w kuchni wegańskiej. Polskapress
Święta Bożego Narodzenia to doświadczenie nie tylko duchowe i religijne, ale również kulinarne. I choć potrawy wigilijne są bezmięsne, to z bożonarodzeniowym menu jest już inaczej. Do akcji włączają się więc kulinarni blogerzy, którzy mają oryginalne pomysły na wege rybę, pieczeń, czy bigos.

Mięsożercom wigilijne menu wydaje się ekstremalnie bezmięsne, bo dla wielu osób ryba to nie mięso. Jeśli jednak przy wspólnym stole zasiada weganin wykluczona jest i ryba. Gorzej jeśli kolacja ma być tradycyjna i każdy ma się smacznie najeść. Na szczęście wiele produktów da się zastąpić, a tradycyjne smaki da się stworzyć gotując bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego jak jaja, czy nabiał.

Czym kuchnia wegańska stoi?

Kto lubi roślinne jedzenie, a nie potrzebuje substytutów tradycyjnych potraw zadanie ma ułatwione, bo łatwo jest połączyć strączki i grzyby z warzywami w taki sposób, by stworzyć ciekawe i smaczne danie. Jeśli jednak chcemy postawić na tradycję lub zwyczajnie lubimy smak śledzia po kaszubsku, ryby po grecku, czy bigosu możemy skorzystać z podpowiedzi zatwardziałych roślinożerców, którzy mają świetne przepisy na święta w wersji wege.

Co kupić, by święta były wegańskie?

Na naszej liście zakupowej powinny się znaleźć:

  • tofu (naturalne i wędzone)
  • boczniaki
  • wodorosty (mogą być listki nori lub wakame)
  • warzywa korzeniowe: seler, marchewka, pietruszka
  • fasola
  • cebula
  • czosnek
  • suszone owoce

Z tych prostych i tanich składników (nawet wysokie ceny warzyw rekompensują drogie mięso, czy jeszcze droższe wigilijne ryby) można zrobić smaczną rybę po grecku, śledzie po kaszubsku, pasztety, bigos, smażoną rybę, pieczeń w sosie. Oczywiście w wersji wege. Można również postawić na wegańskie zamienniki mięsa, wędlin i sera, które można kupić w sklepach, a ich wybór jest coraz bogatszy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany