Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia przypada w piątek 29 września. Zamiast do kosza do społecznej lodówki

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Lodówki błyskawicznie pustoszeją.
Lodówki błyskawicznie pustoszeją. Agnieszka Jedlińska
Nawet jedna trzecia kupowanej przez nas żywności trafia na śmietnik. W Światowym Dniu Walki z Marnowaniem Żywności, który przypada 29 września, warto spojrzeć na swoje nawyki zarówno w czasie zakupów, jak i w trakcie gotowania. Idealnym miejscem na nadmiar jedzenia są społeczne lodówki.

Rośnie nasza świadomość w kwestii oszczędzania wody i prądu, segregacji śmieci, czy ograniczania wyrzucania produktów spożywczych. W Światowym Dniu Walki z Marnowaniem Żywności warto przypomnieć o idei lodówek społecznych, których w Łodzi jest blisko 20.

Gdzie w Łodzi stoją lodówki społeczne?

  • Kilińskiego 102/102a (Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi, główna siedziba)
  • Grota-Roweckiego 30 (Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi, II Wydział Pracy Środowiskowej)
  • Ćwiklińskiej 5a (Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi, Dzienny Dom Pomocy dla Osób z Niepełnosprawnościami oraz Osób Starszych)
  • Zakładowa 56 (RSM „Bawełna” – Osiedle „SŁOWIAŃSKIE”, w pobliżu skrzyżowania z ul. Ziemowita)
  • Armii Krajowej 50 (przy sklepie SAM-SCAN)
  • św. Brata Alberta Chmielowskiego 7 (przy Kościele pw. św. Alberta Chmielowskiego)
  • Broniewskiego 1a (przy Centrum Służby Rodzinie; dojście od ul. Kilińskiego)
  • Kopernika 13 (przy Kuchni Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej)
  • Kilińskiego 228 (przy Kościele pw. Matki Boskiej Fatimskiej)
  • Klaretyńska 11 (na parkingu Kościoła pw. Niepokalanego Serca NMP i św. Antoniego Marii Klareta)
  • Kosynierów Gdyńskich 61a (przy Konwencie Bonifratrów; dojście od ul. Przedświt)
  • 11 Listopada 36 (przy sklepie SAM-SCAN)
  • Nawrot 104 (przy Kościele pw. św. Apostołów Piotra i Pawła)
  • Niepodległości (targowisko Górniak – przy wejściu do Nowej Hali)
  • Pasterska 12/14 (przy Kościele pw. Dobrego Pasterza)
  • Pomorska 149/153 (Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej Uniwersytetu Łódzkiego)
  • Romantyczna 1 (przy Kościele pw. Najświętszego Sakramentu)
  • Rysownicza 11 (przy Kościele pw. św. Michała Archanioła)
  • Sienkiewicza 60 (przy Kościele pw. Najświętszego Imienia Jezus)

Jadłodzielnie:

  1. ul. Rewolucji 1905 r. nr 37/39 (Wydział Ekonomiczno-Socjologiczny Uniwersytetu Łódzkiego, budynek E) – czynna od poniedziałku do niedzieli w godz. 7 – 20 .
  2. 28 Pułku Strzelców Kaniowskich 9 (Społeczny Dom Kultury „Miejsce Spotkań”) – czynna od poniedziałku do piątku w godz. 12 – 20.
  3. Wólczańska 108 (Punkt Pomocy Charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej) – czynna od poniedziałku do piątku w godz. 7 – 16.

Za dużo kupujemy i za dużo wyrzucamy. Wystarczy jednak podzielić się produktami spożywczymi o krótkim terminie przydatności do spożycia, nadmiarem ugotowanej zupy, ciastem z imprezy, czy kanapkami, by produkty spożywcze trafiły do potrzebujących zamiast do śmietnika.

Nasza świadomość rośnie, ale bardzo powoli. Niestety lodówki zwykle stoją puste, bo ich zawartość znika błyskawicznie. Dlatego tak ważne jest, żeby to lokalna społeczność wyrobiła w sobie nawyk oddawania nadmiaru do takiego punktu - mówi Piotr Kowalski ze Stowarzyszenia Chleba Naszego w Łodzi.

Stowarzyszenie Chleba Naszego swoją akcję rozpoczęła już cztery lata temu. Inicjatywę podpatrzyli miejscy urzędnicy i ustawili cztery miejskie lodówki. Ich napełnianiem zajmuje się również Stowarzyszenie Inicjatywa Rozsądnych Polaków. Obie organizacje przejmują produkty spożywcze ze sklepów, a także z restauracji i firm cateringowych. Ważne jest jednak, żeby to sami mieszkańcy Łodzi wyrobili w sobie nawyki dzielenia się nadmiarem jedzenia. Nawet jedna kanapka może komuś uratować życie, gdy nie ma pieniędzy na jedzenie.

Do lodówki możemy włożyć każde jedzenie, które nadaje się do zjedzenia, czyli bez oznak zepsucia. Najlepiej pakować w szklane naczynia, bo najłatwiej je porządnie umyć i dobrze się w nich przechowuje żywność. Opakowanie podpisujemy nie tylko nazwą potrawy, czy produktu, ale także datą przygotowania lub pakowania.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany