Świąteczne wypieki łódzkich cukierników

Janusz Kubik
Łódzki „ Hortex” przed świętami Bożego Narodzenia przeżywał prawdziwe oblężenie, bo kto nie chciał zjeść pysznego makowca, pierników czy też rożków orzechowo - makowych z alkoholem?

Przed Wigilią cukiernicy wypiekali około 6 ton świątecznych łakoci. Drugą cukiernią, gdzie łodzianie stali również w długich kolejkach, była cukiernia Marii Granowskiej przy ulicy Piotrkowskiej 56, później przeniesiona na ulicę Narutowicza.
Wesołych Świąt życzenia, wierszyki
Życzenia na Boże Narodzenie, Życzenia na Święta
Były tam najlepsze lody w wielu smakach. „Hortex” zaś oferował słynne lody „Ambrozja” i tort cherry. Większość łódzkich gospodyń wypiekała ciasta w domu, według tradycyjnych przepisów - makowce, keksy i kruche pierniczki z cukrem.

Świąteczna atmosfera udzielała się wszystkim, także handlowcom ozdabiających wystawy w domach handlowych „ „Central” „Uniwersal” i „ Magda”. Wystrojem zajmowali się artyści plastycy zatrudnieni w dekoratorniach, którzy mieli do dyspozycji bibułę, kolorowy karton, srebrną i złotą folię.

Dekoracje były skromne, ale bardzo oryginalne.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie