MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Torcik piernikowo-figowy - przepis Justyny Dragan...
fot. Justyna Dragan

Świąteczne pierniczki. Łatwy przepis. Jak zrobić mięciutkie pierniki na święta Bożego Narodzenia i lukier do pierników?

Torcik piernikowo-figowy - przepis Justyny Dragan
SKŁADNIKI: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
Powidła figowe
-250 g suszonych fig Bakal Soft
-ok. 80 ml soku z pomarańczy
-skórka otarta z 1/2 pomarańczy (sparzonej)
-1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasto czekoladowo-piernikowe:
-100 g gorzkiej czekolady
-4 jajka
-250 g cukru
-350 g mąki pszennej
-20 g naturalnego kakao
-2 łyżki przyprawy do piernika
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
-100 g oleju rzepakowego
-350 g maślanki naturalnej
-50 g powideł figowych (patrz powyżej)

Krem korzenny:
-500 g śmietanki kremówki 36%
-250 g serka mascarpone
-40 g cukru pudru
-50 g masła orzechowego 100%
-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do nasączenia:
-100 ml mocnej, delikatnie posłodzonej kawy

Do dekoracji:
-suszone figi Bakal Soft
-korzenne ciastka
-garść orzechów laskowych
-odrobina startej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Powidła figowe: wszystkie składniki zblendować na gładko do uzyskania gęstych figowych powideł. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę soku.

Ciasto czekoladowo-piernikowe: czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z maślanką. Delikatnie podgrzewać, aż do rozpuszczenia (w razie potrzeby można ciepłą mieszankę zblendować, by czekolada prawidłowo połączyła się z maślanką). Wlać olej oraz dodać figowe powidła (50 g). Pozostawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać. Jajka ubić z cukrem oraz solą do jasności i puszystości. Miksując na najniższych obrotach, wlać czekoladową mieszankę oraz wsypać przesiane suche składniki. Tak przygotowane ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wysokie). Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem korzenny: śmietankę ubić na sztywno z serkiem mascarpone, dodając pod koniec cukier puder, masło orzechowe i przyprawę do piernika.

Składanie: ostudzone czekoladowe ciasto przekroić na 3 równe blaty. Górny blat wyrównać ścinając nożem „górkę” powstałą podczas pieczenia. Pierwszy blat nasączyć kawą, wysmarować figowymi powidłami, wyłożyć korzenny krem i przykryć drugim blatem ciasta. Powtórzyć czynność. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem. Udekorować korzennymi ciastkami, figami, orzechami i odrobiną gorzkiej czekolady. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!

Zobacz również

Archiwalne zdjęcia basenów w Ciechocinku. Tak się kiedyś bawili w uzdrowisku

NOWE
Archiwalne zdjęcia basenów w Ciechocinku. Tak się kiedyś bawili w uzdrowisku

Mieszkańcy wciąż czekają na modernizację deptaka. Remont miał być już dwa lata temu

Mieszkańcy wciąż czekają na modernizację deptaka. Remont miał być już dwa lata temu

Polecamy

Ruszył projekt „LOTTO Drużyna Marzeń” Totalizatora Sportowego

Ruszył projekt „LOTTO Drużyna Marzeń” Totalizatora Sportowego

Mistrzowie Motoryzacji na żywo! Oglądaj transmisję z finału naszej akcji

Mistrzowie Motoryzacji na żywo! Oglądaj transmisję z finału naszej akcji

Social media oznakowane jak alkohol i papierosy? Apel lekarza do Kongresu USA

Social media oznakowane jak alkohol i papierosy? Apel lekarza do Kongresu USA