Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pierniki – choć uważane za staropolski przysmak - pochodzą z...
fot. Magdalena Jach

Świąteczne pierniczki. Łatwy przepis. Jak zrobić mięciutkie pierniki na święta Bożego Narodzenia i lukier do pierników?

Pierniki – choć uważane za staropolski przysmak - pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii. Wypiekane są w różnych częściach Europy – i nie tylko. Mają do nich słabość Niemcy. Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym - pain d'épices. W Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei. No i kto nie zna Ciastka – brytyjskiego ludka piernikowego zdobionego rozmaitymi polewami albo szwedzkich cienkich piernikowych ciasteczek w kształcie reniferów, gwiazdek czy serc?
Skąd nazwa „piernik"?
Polska nazwa ciasta „piernik” wywodzi się od słowa pierny czyli pieprzny, co odzwierciedlało intensywność przypraw w nim zawartych. Najstarszy zachowany polski przepis na piernik pochodzi z 1725 roku z… poradnika medycznego, a zalecano go w razie niestrawności lub przeziębienia. 
Piernik obrósł też w legendy o swoim powstaniu. W jednej z wersji wymyślił go przez przypadek pewien czeladnik, który przez pomyłkę dodał do ciasta korzenne przyprawy. Efekt tak przypadł mu do gustu, że postanowił nowy produkt wprowadzić do cukierni. Wyjątkowy smak wkrótce podbił serca jego klientów i wpisał się na stałe w poczet ulubionych słodyczy wszystkich łasuchów.
Skąd ten piernikowy smak?
Ano od przypraw. Dziś możemy kupić gotowe mieszanki pod nazwą „przyprawa korzenna do piernika”. Co kryje? Zmielone (lub bardzo drobno tłuczone) aromatyczne składniki: cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, anyż, kolendrę.
Z czym piernik?
Wśród piernikowych dodatków od lat królują orzechy, miód, skórka pomarańczowa oraz czekolada. Ciasto przekłada się tradycyjnie marmoladą śliwkową, ale w cukierniach i sklepach mamy pierniczki nadziewane też marmoladą wieloowocową z jabłkiem. Świetnie orzeźwia je też nadzienie porzeczkowe czy wiśniowe.

Zobacz również

„Szóstka” na szóstkę, czyli Szczecinek ponownie ugości finalistów Pucharu Trymbarku

„Szóstka” na szóstkę, czyli Szczecinek ponownie ugości finalistów Pucharu Trymbarku

Tak obchodzono Międzynarodowy Dzień Strażaka w Ochotniczej Straży Pożarnej w Pakości

Tak obchodzono Międzynarodowy Dzień Strażaka w Ochotniczej Straży Pożarnej w Pakości

Polecamy

Pogoń Szczecin zagra w europejskich pucharach? Kamil Grosicki: Kolejna lekcja w życiu

ROZMOWA
Pogoń Szczecin zagra w europejskich pucharach? Kamil Grosicki: Kolejna lekcja w życiu

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Iga Świątek - Aryna Sabalenka. Dziś wielki finał w Madrycie

Kowalkiewicz – Lucindo: „Zapowiada się bardzo krwawa walka”. Gdzie oglądać?

Kowalkiewicz – Lucindo: „Zapowiada się bardzo krwawa walka”. Gdzie oglądać?