Studio kulinarne w sercu Łodzi. Poznaj magię wspólnego gotowania.

Artykuł sponsorowany
  • Express Ilustrowany
Są miejsca, w których już od progu człowiek czuje się jak u siebie. Przytulne wnętrze, domowy klimat, uśmiechnięci ludzie- to wszystko czeka na gości kameralnego studia kulinarnego Baccaro.

Na piętrze dawnej Przędzalni na terenie OFF Piotrkowska tętni życie. Co prawda nie słychać już stukotu maszyn i gwaru robotników, ale słychać za to śmiech i rozmowy. Na patelni bulgocze sos z pomidorów z chilli, indykiem, rukolą i skórką cytryny. Ktoś przygotowuje domowy makaron, a ktoś inny w tym czasie wkłada szarlotkę do piekarnika.

Warsztaty kulinarne, impreza firmowa lub prywatna.

Gotowanie łączy ludzi.

Studio działa już od 4 lat. Jesienią 2014 roku grupa przyjaciół- Ania, Karolina i Jacek postanowiło zorganizować warsztaty kulinarne z Andrea Parollo- zaprzyjaźnionym Szefem Kuchni z Włoch. Wtedy jeszcze nie mieliśmy nawet swojego lokalu, korzystaliśmy z gościnności restauracji Spółdzielnia- mówi Karolina, jedna z pomysłodawczyń Baccaro. Skąd w ogóle powstał pomysł na wspólne gotowanie? Nasze miejsce powstało z miłości do rozmowy, podróży i oczywiście kuchni- opowiada Ania, która wiele lat życia spędziła we Włoszech i to ona zaszczepiła w Baccaro włoski pierwiastek. Pierwsze warsztaty okazały się strzałem w dziesiątkę. Wiele osób pytało o kolejne terminy. Wtedy Baccaro już na dobre zagościło na Off Piotrkowska. Powstało klimatyczne miejsce gdzie od tamtej pory cyklicznie odbywają się warsztaty kulinarne, imprezy firmowe i prywatne. Hitem jest kuchnia włoska, ale nie tylko- w Baccaro goście przyrządzają też steki, sushi, dania z kuchni tajskiej, czy tradycyjne, polskie i łódzkie przysmaki.

Pomysł na imprezę. Integracja i jej nowy wymiar w miejscu, które powstało z pasji.

Idea miejsca to integracja przez wspólne gotowanie. Kuchnia jest przecież sercem każdego domu- mówi Karolina, która sama określa się mianem Gospodyni Baccaro. U nas ludzie spotykają się żeby spędzić razem czas, porozmawiać, a przy okazji przygotowują pyszne dania. Podczas spotkań w Baccaro zawsze jest też czas na wspólne celebrowanie przy stole w strefie jadalnianej. Tych, którzy chcą podszkolić swoje kulinarne umiejętności studio zaprasza na warsztaty z Szefami Kuchni wśród których są m.in. Kuba Wolski i Damian Marchlewicz znani z programu Hell’s Kitchen, Klaudia Budny, której kulinarne zmagania oglądaliśmy w Master Chef’ie czy wielu kucharzy i pasjonatów, którzy na co dzień pracują w restauracjach w całej Polsce. Oprócz warsztatów, w Baccaro często odbywają się też spotkania integracyjne i imprezy prywatne takie jak urodziny, wieczory panieńskie, baby shower, czy nawet przyjęcia komunijne. Studio kulinarne to ciekawa alternatywa dla klasycznego wyjścia do restauracji czy przyjęcia w domu. Tutaj jest czas na przyjemności, nie musimy martwić się przygotowaniem menu, zakupami, sprzątaniem, nakrywaniem stołu czy zmywaniem po imprezie- zrobią to za nas Gospodarze Baccaro.

Oprócz domowej atmosfery, komfortowej jadalni, kącika chilloutu gdzie można spędzić czas przy filiżance dobrej kawy czy lampce wina znajdują się tu wszystkie niezbędne sprzęty. Są tu płyty indukcyjne, piekarniki, miksery, blendery oraz inne akcesoria. W zależności od charakteru i rodzaju spotkania, ze studia może swobodnie korzystać do 30 osób.

Uśmiechnięci, serdeczni, gościnni- poznajcie Gospodarzy Baccaro

Nasi goście często mówią o tym, że Baccaro zawdzięcza swój unikalny klimat Gospodarzom obecnym podczas większości spotkań. Sekret wyjątkowej atmosfery studia tkwi właśnie w relacjach ludzi, którzy tworzą to miejsce- dwie Anie, dwie Karoliny, Beata i Jacek. My naprawdę jesteśmy tu bo się lubimy i lubimy to co robimy- mówią Ania i Karolina. Zarażamy nie tylko pasją do gotowania i dobrego smaku, ale również pozytywnym nastawieniem do życia- dodaje Jacek. Wielu z nas na co dzień pracuje zawodowo, ma inne obowiązki, ale kiedy podejmujemy gości w Baccaro i wspólnie z nimi ugniatamy ciasto czy siekamy świeże zioła- mamy z tego autentyczną frajdę i relaks.

Ania, która na co dzień zarządza grupą kilkuset osób w międzynarodowej firmie, Baccaro traktuje jako odskocznię i hobby. W piątek wieczorem zdejmuje szpilki, zamyka laptopa i pędzi by poprowadzić spotkanie integracyjne. Na ścianie w studio mamy napis „Make yourself at home”. I o to właśnie się staramy, by każdy nasz gość czuł się tu swobodnie, jak w domu- mówi Karolina. Spotykają się tu różni ludzie, z różnych branż, i to jest właśnie siła Baccaro- każdy może tu znaleźć miejsce dla siebie. Podobnie jak Beata, która kilka lat temu brała udział w warsztatach jako uczestniczka, a dziś sama je prowadzi, łącząc pracę w Baccaro z prowadzeniem własnej firmy, czy Jacek- jeden z założycieli studia- którego możecie spotkać tu przy okazji warsztatów włoskich. Każdy z nas jest inny, ale łączy nas to miejsce i ten klimat- tu chce się być- mówi Ania, która zawodowo zajmuje się marketingiem i komunikacją, a do Baccaro przyciągnęła ją przyjaźń. Od początku powstania tego miejsca jestem jego wierną fanką, cieszę się, że teraz jestem też jego częścią- mówi Ania.

Studio przez prawie 4 lata swojej działalności, zdobyło już serca wielu osób czy firm, które chętnie tu wracają. Często też osoby, które zupełnie prywatnie biorą udział w warsztatach, pojawiają się tu później ze swoimi kolegami z pracy przy okazji integracji. Wiele firm szuka teraz ciekawej formy spotkania dla pracowników, a wspólne gotowanie jest coraz bardziej popularne. To fajna forma spędzania czasu i ciekawe doświadczenie. Ludzie w miejscu pracy często nie mają czasu na rozmowę, poznanie się z innej strony niż tylko zawodowej- a przy wspólnym siekaniu warzyw czy mieszaniu zupy, rozmowa ma zupełnie inny wymiar niż w firmowej kantynie- opowiada druga Karolina, która też prowadzi imprezy w Baccaro, a oprócz tego pracuje w dużym wydawnictwie.

Tu spotykają się pasjonaci- nie tylko dobrego jedzenia. Ideą miejsca jest oczywiście wspólne gotowanie, ale przede wszystkim chodzi o spotkanie, rozmowę, zwolnienie tempa.

Warto tu zajrzeć i samemu przekonać się o tym, że najlepsze imprezy są zawsze w kuchni. Aktualny harmonogram wydarzeń i więcej informacji o studio znajdziecie na www.baccaro.pl

Wideo

polecane: Flesz: Więzienie za przekręcanie liczników

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Więcej na temat:

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3