Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Statek kosmiczny, beret czy czepek kąpielowy, tak prezentuje się na talerzu... patison

(JED)
Agnieszka Jedlińska
Patisony nie są tak popularne jak cukinie, czy dynie, ale coraz częściej pojawiają się na straganach i na sklepowych pólkach. Uwagę zwracają swoim oryginalnym kształtem.

Jedni porównują je do statku kosmicznego, inni do beretu lub czepka kąpielowego. Patisony maja kolor kremowy, słoneczny żółty lub blado zielony. Wsmaku przypominają cukinię. Tak samo jak ona nadają się do jedzenia na surowo lub na ciepło. Można je faszerować, dodawać do dań jednogarnkowych, ucierać na placki lub smażyć w panierce a la schabowe lub włożyć do słoików. Ich podstawową zaletą jest niska kaloryczność. W100 gramach mają zaledwie 17 kilokalorii. Dietetycy, którzy zalecają jedzenie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców przekonują, że warzywa tego rodzaju są szczególnie cenne dla organizmu z powodu bogactwa witamin i składników mineralnych oraz błonnika, Do tego świetnie wypełniają danie dzięki czemu możemy bezkarnie zjeść większą porcję ograniczając mięso.

Sprawdź pogodę na dziś:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany