Jedni porównują je do statku kosmicznego, inni do beretu lub czepka kąpielowego. Patisony maja kolor kremowy, słoneczny żółty lub blado zielony. Wsmaku przypominają cukinię. Tak samo jak ona nadają się do jedzenia na surowo lub na ciepło. Można je faszerować, dodawać do dań jednogarnkowych, ucierać na placki lub smażyć w panierce a la schabowe lub włożyć do słoików. Ich podstawową zaletą jest niska kaloryczność. W100 gramach mają zaledwie 17 kilokalorii. Dietetycy, którzy zalecają jedzenie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców przekonują, że warzywa tego rodzaju są szczególnie cenne dla organizmu z powodu bogactwa witamin i składników mineralnych oraz błonnika, Do tego świetnie wypełniają danie dzięki czemu możemy bezkarnie zjeść większą porcję ograniczając mięso.
Sprawdź pogodę na dziś:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!